Sięganie po burgera, frytki lub pizze obniża naszą koncentracje. Badacze twierdzą, że jedzenie zawierające wysoką wysoką zawartość tłuszczów nasyconych mocno wpływa na nasz mózg. Ich zdaniem wystarczy już jeden taki posiłek, aby sprawność naszego umysłu się pogorszyła.
- Tu warto przyjrzeć się metodologii badania. Ważny jest dobór grupy - tu były badane głównie kobiety - mówi Hanna Stolińska, dietetyk. - Panie, które dostawały te fast foody i inne produkty do jedzenia były wręcz przegłodzone, nie jadły przez wiele godzin przed eksperymentem. Myślę, że i przez to zjadały bardzo duże porcje serwowanych posiłków - dodaje.
Posłuchaj
03:43 czwórka pierwsze słyszę 17.06.2020.mp3 Dietetyk, Hanna Stolińska komentuje badania amerykańskich naukowców na temat wpływu fast foodów i ich wpływu na naszą koncentrację (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Fast foody to produkty ciężkostrawne. Hanna Stolińska wraca uwagę, że po zjedzeniu takiego posiłku nasz organizm wszystkie siły kieruje na jego strawienie. - W takich momentach wszystkie inne narządy gorzej pracują, w tym mózg, a wszystko po to, by strawić ten posiłek - zaznacza.
W badaniu pod lupę wzięto rodzaj tłuszczu, który spożywamy. - Głównie w tych fast foodach są nasycone kwasy tłuszczowe, które są mniej zdrowe dla naszego organizmu. Druga grupa badanych dostawała w posiłkach olej słonecznikowy, bogaty w kwasy omega-6, czyli te wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są dobre dla naszego organizmu i są nam potrzebne - dodaje.
Odpowiedzialna i przyjazna Ziemi moda. Jak to się robi?
Rozmówczyni Mateusza Kulika zauważa, że jeszcze lepsze wyniki badań można by uzyskać porównując jedzenie fast foodów z jedzeniem bogatym w kwasy omega-3, bo one najsilniej działają na naszą koncentrację.
- Nasycone kwasy tłuszczowe i kwasy tłuszczowe trans, o których mało się mówi, a producenci żywności nie informują o ich zawartości, powodują ogromny stan zapalny w naszym organizmie - wyjaśnia dietetyczka. - Wybierając dietę dla siebie warto wybrać dietę mind, dash czy śródziemnomorską. Te diety zawierają dużo kwasów omega-3, z ryb, orzechów włoskich, siemienia lnianego czy oleju rzepakowego - dodaje.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał: Mateusz Kulik
Data emisji: 17.06.2020
Godzina emisji: 8.15
pj