Superfoods to produkty, które posiadają wyjątkowo wysoką gęstość odżywczą lub potencjał oksydacyjny. Do tej grupy można zaliczyć reprezentantów różnych grup żywności - niektóre warzywa, owoce, zioła, orzechy. Często tym mianem okrzyknięte zostają produkty pochodzące z odległych zakątków świata. - Najpopularniejsze superfoods to nasiona chia, jagody acai i goji. Do tego mamy całą masę alg morskich, chlorellę, spirulinę i inne produkty - wymieniała Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny.
"Jagody są zdrowe i dobrze wyglądają na Instagramie"
Jak tłumaczyła, w przypadku jagód goji - "magia działania" polega na bardzo wysokiej zawartości witaminy C i innych związków antyoksydacyjnych. - Z kolei jagody acai mają silne związki przeciwzapalne i także potencjał antyoksydacyjny. Nasiona chia mają wysoką zawartość kwasów omega-3 i magnezu. Poza tym nie dość, że są skuteczne, są atrakcyjne wizualnie i dobrze wyglądają na instagramowych zdjęciach, dlatego bardzo szybko zyskały na popularności - wyliczała. - W spirulinie mamy wysoką zawartość związków antyoksydacyjnych i aminogram, który pomaga w przyswajaniu białek. To "top", jeśli chodzi o zieleninę - podkreślała.
05:02 czwórka superfoods 2022_05_09-08-17-58.mp3 Magdalena Kartasińska o polskich superfoods. Które warto wybierać na co dzień? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Jak podkreślała Magdalena Kartasińska, te zagraniczne produkty często można zamienić na polskie, o podobnych - albo lepszych - właściwościach i działaniu. - Mamy bardzo dużo polskich reprezentantów superfoods. Nasiona chia pod względem wartości odżywczych zamienić można na siemię lniane, które pod względem błonnika, magnezu czy kwasów omega-3 są zbliżone, albo lepsze - mówiła gość Czwórki. - Z kolei jagody goji rewelacyjnie zastąpi nasza polska aronia, a wszelkie chlorelle i spiruliny zamieniajmy na polskie zioła: jarmuż, pietruszkę czy szpinak - wyliczała ekspert.
Nie tylko jagody, ale i... śledzie
Jak tłumaczyła, rodzime superfoods będą tańsze od tych z Ameryki Południowej, ale to nie jest ich jedyna zaleta. - Wszelkie produkty spożywcze, zawierające dużo związków antyoksydacyjnych, są bardzo wrażliwe na czas przechowywania czy sposób transportu. Jeśli więc te produkty jadą do nas dłuższy czas, ich działanie się osłabia - tłumaczyła ekspert. - Mało docenianym, a jednocześnie typowo polskim superfood są: śledzie, zawierające witaminę D i kwasy omega 3 - mówiła Magdalena Kartasińska. - Czosnek ma mnóstwo naturalnych antybiotyków, a pokrzywa wspiera wątrobę, nerki czy trzustkę. Wszelkie oleje także będą rewelacyjnie wspierać naszą codzienną dietę.
Czytaj także:
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzący: Kamil Jasieński
Gość: Magdalena Kartasińska (dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits)
Data emisji: 09.05.2022
Godzina emisji: 8.11
kd
kd