Pracownicy jedzą w biurach w pośpiechu, sięgają po przekąski, zamiast poświęcić czas na pełnowartościowy posiłek - wynika z badań przeprowadzonych przez Dailyfruits we współpracy z Instytutem Medycyny Pracy im. prof. Nofera. Niemal połowa z nas poświęca na jedzenie ponad pół godziny, a kilka procent badanych przyznaje, że posiłek w pracy zajmuje im niecałe pięć minut. - To bardziej takie "połknięcie" przypadkowych rzeczy niż prawdziwe jedzenie. Im mniej czasu mamy na to, by się odżywiać, a jednocześnie im bardziej jesteśmy głodni, tym gorszych wyborów żywieniowych dokonujemy - mówiła Magalena Kartasińska-Kwaśnik, dietetyk kliniczny.
Wielu Polaków przyznaje, że spożywa swoje dania, nawet nie wstając ze stanowiska, a przynajmniej połowa badanych nie przerywa wykonywania obowiązków. Takie nawyki wcale nie są zdrowe, a w długofalowej perspektywie - nie poprawiają wydajności w pracy. - Jeśli jemy posiłek w sprzyjających okolicznościach, nie spiesząc się, odpoczywamy również na innych płaszczyznach, relaksujemy się i nabieramy siły na kolejne godziny. To przekłada się bezpośrednio na działanie całej firmy - podkreślała ekspert.
04:18 2023_02_28 09_02_10_PR4_Pierwsze_slysze ogonek dieta.mp3 Jak prawidłowo odżywiać się w czasie pracy? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Z raportu wynika, że receptą na niezdrowe odżywianie pracujących Polaków może być praca zdalna. Niemal 40 proc. przepytanych respondentów przyznało, że dzięki możliwości wykonywania zadań online zaczęli odżywiać się bardziej regularnie i zdrowo. - Jeśli pracodawcy będą chcieli zachęcić pracowników do powrotu do biur, powinni zadbać o to, by łatwiej im było sięgnąć po jabłko niż po batonika - radziła Magalena Kartasińska-Kwaśnik.
Posłuchaj także:
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał przygotowała: Martyna Ogonek
Data emisji: 28.02.2023
Godzina emisji: 9.40
kd