Dziś wyjaśnienie hasła "zdrowe odżywianie" jest niezwykle skomplikowane. Wszyscy, którzy interesują się zdrowym żywieniem zaczynają czuć dyskomfort wynikający z docierających do nich wykluczających się różnych informacji. Jedni mówią o jedzeniu wielu surowych produktów, warzyw i owoców, inni o odżywczych produktach odzwierzęcych, a kolejni o odrzuceniu węglowodanów - wymienia Iwona Zasuwa, autorka książki "Smakoterapia. Żyj i jedz!". - Dla mnie odpowiedzią jest stanowisko tradycyjnej medycyny chińskiej, wedle którego dieta powinna być silnie indywidualizowana. Sposób odżywiania powinien zależeć od wielu zmiennych - dodaje.
Każdy z nas codziennie zarządza swoją dietą, swoimi posiłkami. Czwórkowy gość zachęca osoby borykające się z różnymi chorobami do sięgnięcia po pomoc specjalisty, lekarza, dietetyka w układaniu jadłospisów. - Gdy jednak czujemy, że jesteśmy względnie zdrowi, a tylko czasem zmagamy się z przeziębieniami, to wówczas jest baza, na której można się oprzeć - podpowiada. - W dietetyce holistycznej w ogóle nie myślimy kaloriami, a bardziej energetyką pożywienia, czyli takim aspektem, którego dietetyka zachodnia nie rozpoznaje. Tu nie ma wzorca, nie ma właściwego rozmiaru, płaski brzuch wcale nie jest brzuchem zdrowym, a zdrowe ciało jest miękkie. To czasem ciężko przyjąć w naszej kulturze - ocenia.
15:25 czwórka pierwsze słyszę 22.03.2023 dieta.mp3 O holistycznym podejściu do odżywiania opowiada Iwona Zasuwa (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Odżywianie, a nie dieta
Wytyczne medycyny chińskiej do żywienia podchodzą inaczej. Kluczem jest tu zdrowie i zrozumienie, że w naszym wypadku zdrowe ciało może wyglądać trochę inaczej.
- Mi słowo "dieta" kojarzy się z wykluczeniem, rezygnacją z czegoś, dlatego staram się go nie używać, a mówić o odżywianiu. Ważne jest by odżywić organizm, żeby rano czuć się dobrze, witalnie, a noc wykorzystywać na regenerację - mówi gość Kamila Jasieńskiego.
W Polsce dominuje dość utarty schemat odżywiania, który Czwórkowy gość nazywa pszenno-nabiałowo-mięsnym. Chętnie sięgamy po kromkę chleba z masłem i plastrem wędliny. - tymczasem mamy do dyspozycji mnóstwo dobrych, polskich, jednoskładnikowych produktów. Układając jadłospis starajmy się by dominowały w nim produkty jednoskładnikowe, najwyższej jakości - poleca Iwona Zasuwa. - Nie w ilości siła, a w jakości tego, co jemy. Ja jestem też miłośniczką odżywiania, które w 80 procentach składa się ze zdrowych produktów, a 20 procent to szaleństwo. Dzięki temu i pączek zmieści się w naszej diecie - dodaje.
Odporność - ciągła praca
W ostatnich latach dużo mówi się o odporności. Wielu marzy o magicznej tabletce, która zabezpieczyłaby nas przed chorobami, tymczasem odporność budujemy non stop. - Warto jeść naturalne produkty, jeść zgodnie z porami roku, sięgać po to, czego ja i mój organizm potrzebujemy - wymienia ekspertka. - Teraz zaczęła się wiosna - z perspektywy medycyny chińskiej do zaopiekowania jest teraz obieg czynnościowy wątroby i pęcherzyka żółciowego. Musimy zejść z ciężkiej zimowej diety. Róbmy to powoli. Nie rzucajmy się na wszelkie nowalijki, zacznijmy od kiełków.
Iwona Zasuwa poleca łączenie kasz, warzyw okopowych z produktami ostrzejszymi i rozpraszającymi, jak szczypiorek, cebulka, por czy rzodkiewka. Polskim dobrem narodowym są też kiszonki, które odżywiają nasz mikrobion jelitowy.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Iwona Zasuwa (autorka książki "Smakoterapia. Żyj i jedz!")
Data emisji: 22.03.2023
Godzina emisji: 09.13
pj