Największa baza książek kucharskich w sieci. Sprawdź, co jedli Rzymianie
Prawie połowa z nas zaczyna nieefektywnie dzień z powodu zbyt późnego śniadania.
09:33 czwórka pierwsze słyszę 29.09.2020 jedzenie.mp3 O nawykach żywieniowych pracujących Polaków opowiada Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny (Pierwsze słyszę/Czwórka)
- Z punktu widzenia efektywności pracy, by naprawdę z powerem zacząć dzień, to śniadanie jest niezwykle istotne - podkreśla Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny, kierownik działu dietetycznego Dailyfruits, firmy która przygotowała raport "Żywieniowe nawyki pracujących Polaków". - Dzięki temu jesteśmy w stanie z pełną parą zacząć nowy dzień i zaangażować się od samego początku we wszystkie zadania, które na nas czekają - dodaje.
Śniadanie
Śniadanie zjedzone do godziny od wstania może się okazać kluczowe, by być w stanie dobrze realizować powierzone zadania. Magdalena Kartasińska zwraca uwagę, że warto zadbać o śniadanie w pełni zbilansowane, zgodnie z zasadą zdrowego talerza. - Połowa talerza powinna być wypełniona warzywami i owocami - czyli czymś, co nas nasyci małą ilością kalorii - wyjaśnia specjalistka. - 1/4 talerza wypełniona produktami z węglowodanami złożonymi np. może być to pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, produkty z dużą ilością błonnika pokarmowego. A ostatnia część to białko, czyli jajka, nabiał, wędlina drobiowa czy ryby - wymienia. - Takie śniadanie może być bardzo skomplikowane, ale też bardzo proste np. kefir, kromka chleba i dwa pomidory, albo płatki owsiane, jogurt i owoc.
Zobacz także:
Staliśmy się foodies, ale wciąż najchętniej zamawiamy pizzę
Okazuje się, że niejedzenie śniadania może prowadzić do nadwagi. Jak tłumaczy gość Czwórki wynika to z tego, że tłumimy łaknienie, "zalewamy" je kawą, a gdy już jesteśmy naprawdę bardzo głodni, to nadrabiamy. - Wtedy, w krótkim czasie zjadamy bardzo dużo. To powoduje też duże wahania poziomu glukozy we krwi, co sprawia, że chętnie też podjadamy - wyjaśnia.
Woda
Niemniej ważne niż śniadanie jest nawadnianie. Tu niestety też nie wypadamy dobrze. Czasem wieczorem zdajemy sobie sprawę, że danego dnia wypiliśmy jedynie dwie kawy. - Z wiekiem zatracamy uczucie pragnienia, a pragnienie towarzyszy nam cały czas. Jako dorośli, jeśli nie mamy wyrobionego nawyku picia wody, to często cały dzień nie czujemy pragnienia - mówi dietetyk. - Uczucie pragnienia mylimy z łaknieniem albo ze zmęczeniem. Sięgamy po kolejną kawę, po przekąskę, a nie po szklankę wody. Dlatego podczas pracy warto otoczyć się wodą i popijać ją cały dzień - dodaje.
By wyliczyć, ile wody powinniśmy wypić dziennie, wystarczy wykonać proste mnożenie: nasza masa ciała razy 30 mililitrów. - 2/3 tej ilości to powinna być czysta woda, pozostała ilość płynów może być przyjmowana przez nas pod postacią kawy, herbaty czy nawet zupy - wyjaśnia Magdalena Kartasińska.
Słodycze
Takich norm, jak dla spożywania wody, nie ma niestety dla słodyczy. Jeśli nasza dieta jest zbilansowana, to nie ma problemu, byśmy pozwolili sobie na jakieś słodkości. - Sięgajmy też po zdrowe zamienniki słodkiego smaku: owoce, suszone owoce, gorzką czekoladę - wymienia. - Pozwalajmy sobie na zdrowe kompromisy.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny, kierownik działu dietetycznego Daily Fruits
Data emisji: 29.09.2020
Godzina emisji: 8.14
pj