Smażone grzechy Neapolu. Bartek Kieżun wyznaje, czego nie warto odpuścić

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2024 15:55
Bartek Kieżun powraca z nowym cyklem wydawniczym. Tym razem "łakomym okiem" spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii. - Neapol stoi przede wszystkim pizzą, a tuż obok jest jedzenie smażone - mówi w Czwórce. - Będąc w Neapolu, trzeba się nauczyć dwóch słów: pizzeria i friggitoria - to miejsce, gdzie smażą wszystko, co da się usmażyć, i robią to świetnie.
Jakie ma smaki Neapol - o tym opowiada w Czwórce Bartek Kieżun.
Jakie ma smaki Neapol - o tym opowiada w Czwórce Bartek Kieżun.Foto: Czwórka/Kamil Jasieński
  • Bartek Kieżun to dziennikarz, podróżnik, fotograf i autor serii książek podróżniczo-kulinarnych.
  • Niedawno światło dzienne ujrzała jego najnowsza książka "Neapol łakomym okiem. Przewodnik po mieście i jego kuchni".
  • W Czwórce opowiada o tym niezwykłym mieście, jego historii, smakach, kawie, słodkościach i piłce nożnej. 

Bartek Kieżun, autor bestsellerowej serii książek podróżniczo-kulinarnych, powraca z nowym projektem. W pierwszej odsłonie nowej serii "Łakomym okiem" spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii - Neapol. Zaprasza na spacery po placach i uliczkach, snując opowieści o ciekawych ludziach, dziwacznych zwyczajach czy niezwykłych dziełach sztuki i architektury.


Neapol - miasto wielu wpływów

- Wiem, że są ludzie, którzy potrzebują rozbiegu z Neapolem. Na początku bardzo się dziwią, że miasto w środku Europy może wyglądać jak miasto bliskowschodnie. Po chwili zaczynasz wchodzić w rytm miejski i zaczynasz rozumieć, że jest tak, a nie inaczej, i przestaje ci to przeszkadzać - opowiada gość audycji. - Ja jestem zafascynowany żywotnością tego miasta. Tam jest jak w Stambule, masz warstwy nadpisane, bo tam byli m.in. Egipcjanie, Grecy i Etruskowie, a dopiero potem zaczęło się dziać. Uwielbiam tą żywotność, [to] że Neapol jest nastawiony na bycie "tu i teraz", [na to] żeby żyć, żeby się bawić, żeby nie przejmować się kaloriami.



Neapol pizzą i smażonym jedzeniem stoi

Jak przyznaje rozmówca Kamila Jasieńskiego, Neapol karmi znakomicie. Bez skrępowania oferuje to, co niektórzy uznaliby za niezdrowe, m.in. smażoną pizzę i wiele smażonych potraw. - Neapol stoi przede wszystkim pizzą, a tuż obok jest jedzenie smażone - mówi Bartek Kieżun w Czwórce. - Tam trzeba się nauczyć dwóch słów: pizzeria i friggitoria - to miejsce, gdzie smażą wszystko, co da się usmażyć, i robią to świetnie. Nie mam poczucia, że jest to niesmaczne czy niezdrowe. Jeśli ktoś ma opory, można zjeść raz dziennie i myślę, że jest się zadowolonym. Wśród smażonych przysmaków można znaleźć m.in. kwiaty cukinii faszerowane ricottą. Jest to coś zupełnie innego - i jest naprawdę pyszne.  


Posłuchaj
23:36 CZWORKA/Pierwsze słyszę - Bartek Kieżun Neapol 16.05.2024.mp3 O smakach Neapolu opowiada Bartek Kieżun (Pierwsze słyszę/Czwórka)

W Czwórce Bartek Kieżun zdradził kilka pomysłów na niezwykłe połączenia kuchni neapolitańskiej, opowiedział o uwielbieniu mieszkańców Neapolu do swojej drużyny piłkarskiej, a także do muzyki zwanej "neomelodica napoletana". Dowiedzieliśmy się także, co polski król Stanisław Leszczyński miał wspólnego ze słodkim przysmakiem tego regionu Włoch.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Bartek Kieżun (dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf, autor książek)

Data emisji: 16.05.2024

Godzina emisji: 8.15

aw/mat.wyd./wmkor

Czytaj także

Warmia i Mazury. Kulinarne podróże przez wszystkie pory roku

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2023 09:05
W audycji m.in. tematem będą Warmia i Mazury. W kulinarną podróż - przez wszystkie pory roku, wśród dzikich terenów, łąk, rzek, jezior i lasów, tropem kuchni i tradycji regionu zabierze nas Ewa Michalska - szefowa kuchni i autorka książki "Dzikie historie. Kuchnia".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak smakują wyspy greckie? "Tradycją i ciastem z arbuza"

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2024 12:30
Słowo "kefi" nie ma polskiego odpowiednika i nie ma jednej definicji. Grecy w ten sposób opisują stan radości płynącej ze spotkana i z zabawy. - Biesiadowanie przy jedzeniu to ich sposób na codzienne życie - mówi Dionisios Sturis, autor książki "Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści".
rozwiń zwiń