Kisz Misz. Zorganizować życie na nowo

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2014 08:58
Kisz Misz to projekt spółdzielni Terra, który ma pomóc kobietom znaleźć w Polsce pracę i zorganizować sobie życie na nowo.
Kisz Misz. Zorganizować życie na nowo
Foto: Glow Images/East News

Kisz Misz to po czeczeńsku rodzynka, a w Kirgistanie mówi się tak potocznie na bałagan. W Polsce jest to nazwa międzynarodowej restauracji, w której gotują kobiety z Konga, Rwandy, Kirgistanu, Czeczenii, Iranu i Afganistanu, mające status uchodźcy. Daje zatrudnienie ludziom, z dalekich krajów, którzy są w potrzebie.

O tej nietypowej kuchni porozmawiamy we wtorkowej audycji "Na cztery ręce" we wtorek, 12 sierpnia, od godz. 23.00. Zaprasza Beata Kwiatkowska.

(kd/czwórka)

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria pomoc
Czytaj także

Czy potrafisz udzielić pierwszej pomocy?

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2014 16:07
W środowej "4 do 4" porozmawiamy o tym, jak udzielać pierwszej pomocy, by była ona skuteczna, a jednocześnie nie zaszkodziła ofierze wypadku, którą ratujemy
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Domni-bezdomni" - skrzynka, obok której nie sposób przejść obojętnie

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2014 10:00
W ramach akcji "Domni-bezdomni" w centrum Warszawy pojawiła się nietypowa instalacja artystyczna, która ma ułatwić życie osobom potrzebującym. Jej pomysłodawczyni Eugenia Wasylczenko przyznaje, że bezdomność może przytrafić się każdemu, więc warto pomagać.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Foodtrucki - nowa miłość Polaków

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2014 11:45
- Kiedyś to były objazdowe budy z jedzeniem, dziś foodtrucki są nieodłącznym elementem miejskiej kultury - opowiada Anna Maria Żurek, koordynatorka akcji Żarcie Na Kółkach. - Właściciele tych mobilnych kuchni dbają, by jedzenie było zdrowe i smaczne. A ich oferta jest poważną konkurencją dla tradycyjnych restauracji.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Menu na upalne dni - ostre przyprawy i lemoniada

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2014 11:20
Żar leje się z nieba, kawałek cienia jest na wagę złota - tak upalnego lata już dawno w Polsce nie było. Jakie potrawy i które smaki orzeźwią nas najbardziej?
rozwiń zwiń