- Niektórzy lubią sobie gryźć granolę między posiłkami. Ja jestem bardzo dużym jej przeciwnikiem. Raczej staram się polecać pacjentom płatki sypkie - mówi dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz. - Granola, niezależnie od tego czy jest kupiona, czy zrobiona przez nas, zawsze jest dodatkowym cukrem w naszej diecie. Ona musi być sklejona , żeby te płatki były chrupkie - dodaje.
Ekspertka informuje, że w gotowej, sklepowej granoli obok płatków owsianych znajdziemy też mąkę jęczmienną, kukurydzianą, kaszkę kukurydzianą, syrop glukozowy, cukier trzcinowy, tłuszcz palmowy w dużej ilości. - W niewielkiej ilości będzie tam też czekolada, orzeszki, bakalie, choć i te z pewnością były konserwowane siarką - wymienia dietetyk. - Ta czekolada w granoli to głównie miazga kakaowa, tłuszcz, emulgatory, aromaty. Granola zawiera też dużo soli, substancji konserwujących. To bomba energetyczna, bomba cukrowa - dodaje.
Mimo że wielu zalicza granolę do płatków śniadaniowych, to dietetyk przestrzega by jednak tego nie robić, bo granola to słodycz. - Absolutnie nic zdrowego w granoli nie widzę - ocenia Hanna Stolińska-Fiedorowicz.
#plasticfromplants. Czym jest biodegradowalny plastik?
Jeśli jednak mamy ogromną ochotę na granolę, jej zbożowy zapach, aromat orzechów i bakalii, to lepiej przygotować ją samemu, w domu.
- Główny składnikiem domowej granoli są płatki owsiane, co dodamy dodatkowo to nasza inwencja - mówi szef kuchni Przemek Butryn. - W granoli jest jedna zasada - wszystkie składniki, oprócz owoców, pieczemy na chrupko, żeby wydobyć smak czy aromat owsianych rzeczy, sezamu, orzechów - dodaje.
Na Czwórkowej antenie powstała granola z płatków owsianych, orzechów laskowych, sezamu, płatków migdałów oraz rodzynków i suszonych śliwek, których nie pieczemy. - Suche produkty wysypujemy na blaszkę, rozgrzewamy piekarnik na 140-160 stopni. Pieczemy do zrumieniania się 10-20 minut. Czekamy i obserwujemy - poleca szef kuchni. - Złociste, rumiane produkty wyjmujemy z piekarnika. Dodajemy łyżkę miodu i znów do piekarnika na 2-3 minuty, aż masa się skarmelizuje - dodaje.
Taką domową granolę możemy zjeść na śniadanie, z jogurtem i świeżymi owocami.
ZOBACZ TAKŻE Piękne i naturalne mydło glicerynowe domowej roboty >>>
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Kuba Marcinowicz
Gość: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk), Przemek Butryn (szef kuchni)
Data emisji: 27.03.2020
Godzina emisji: 7.40, 8.33
pj/kd