Kanapka "nothing fancy here"
Lobster roll wykonany jest z mięsa homara podanego na grillowanej bułce w stylu hot doga. Kanapki z homarem można jeść na zimno lub na ciepło. Przekąskę posypuje się natką pietruszki, odrobiną pieprzu i polewa się kilkoma kroplami soku z cytryny. - To połączenia homara i bułeczki typu "roll" - miękkiej i posmarowanej masłem. Z dodatkiem majonezu i soku z limonki lub cytryny. Niektórzy używają do tej przekąski także pietruszki, koperku albo posiekanego selera - opowiada Michał Skoczek ze Street Food Polska. - Amerykanie mówią o kanapce "nothing fancy here", ale jest to jedno z ich ulubionych dań.
Dom słynnego homara
W polskich realiach kanapka może wydawać się dość ekscentryczna, ale na pomysł serwowania homara w formie zbliżonej do hot doga wpadli już w pierwszej połowie XX wieku Amerykanie i danie to po dziś dzień jest bardzo popularne u wybrzeży Nowej Anglii, gdzie poławia się homary. Według historii, bułka z homarem po raz pierwszy pojawiła się w restauracji w Milford w stanie Connecticut, w 1927 roku. Właściciel lokalu - Harry Perry - podobno przygotował to danie na specjalną prośbę klienta. Miejscowi twierdzą, że do późnych lat 70. XX wieku restauracja miała nawet tabliczkę z napisem "Dom słynnego homara".
Karma dla służby
Dziś homar uważany jest za symbol luksusu, ale do końca XVIII wieku był uważany za "pożywienie dla biedaków" i "karmę dla służby". - W Polsce homar nadal jest egzotyczny i drogi, między innymi dlatego, że nie mamy dostępu do oceanu, natomiast w Stanach jest podawany w wielu miejscach - i w sałatkach, i w kanapkach, i jako danie główne - wyjaśnia rozmówca Mateusza Kulika. - W naszych warunkach homar to wydatek wysokości minimum 100 złotych i można go kupić w formie zamrożonej w sklepach sieciowych czy hurtowniach spożywczych. Do lobster rolla będziemy potrzebować mięso z ogona, które trzeba ugotować, a potem posiekać i wymieszać z majonezem oraz z pozostałymi składnikami.
13:58 CZWÓRKA Nie na zarty - lobster roll 29 01 2022.mp3 Lobster roll - jak przygotować tę przekąskę w domu? (Nie na-żarty/Czwórka)
Homar - wartości odżywcze
Homar to skorupiak, który ma liczne właściwości i wartości odżywcze. Homar zawiera znaczące ilości witamin z grupy B, które biorą udział w metabolizmie, tworzeniu czerwonych krwinek, poprawiają wygląd skóry oraz odgrywają ważną rolę w procesach neurologicznych. Ponadto homar jest źródłem witaminy E, która jest antyoksydantem, zapobiega uszkodzeniom błon komórkowych oraz bierze udział w procesie wchłaniania witaminy A i witaminy C. Homar zawiera znikomą ilość tłuszczu i ma korzystny wpływ m.in. na układ sercowo-naczyniowy: reguluje pracę tętnic, zmniejsza zdolności płytek krwi do zlepiania się i obniża zawartość cholesterolu.
Homar uchodzi za danie wyższych sfer. Okazuje się, że nie do końca słusznie...
Sprawdź także:
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Michał Skoczek (Street Food Polska)
Data emisji: 29.01.2022
Godzina emisji: 17.15
kul