Złota owsianka to świetna potrawa dla tych, którzy uwielbiają złotą polską jesień. - Jesienna kolorystyka tej potrawy doda nam wigoru i energii z samego rana - wyjaśnia Bartek Kochman, szef kuchni. - By ją uzyskać przede wszystkim do dania musimy dodać kurkumę.
Jak podkreślał gość Czwórki, przepis na jesienną owsiankę nie jest trudny i każdy może próbować przyrządzić ją we własnej kuchni. - Na oleju kokosowym, bądź na maśle, jeszcze przed dodaniem płatków owsianych, rozpuszczamy łyżeczkę kurkumy. Ważne, by była to łyżeczka, a nie łyżka, bo kurkuma jest nieco gorzkawa. Potem do smaku dodajemy jeszcze szczyptę pieprzu, by dodatkowo podbić walory smakowe kurkumy - wyliczał szef kuchni. - Po podgrzaniu dosypujemy płatki owsiane i delikatnie je prażymy, mieszkamy z kurkumą i pieprzem. Dolewamy około półtorej szklanki mleka - może być zarówno kokosowe, jak i migdałowe. Całość delikatnie gotujemy, a potem doprawiamy do smaku - tłumaczył szef kuchni.
Zdaniem Bartka Kochmana, w tym momencie możemy "puścić wodze fantazji". - Możemy tu kombinować, bo mimo, że w naszej potrawie jest już kurkuma i pieprz, będą pasować zarówno orzechy włoskie, laskowe czy migdały, ale także maliny. Możemy też pójść w stronę bardziej wytrawną i dodać sezonową dynię, albo owoce mrożone - wyliczał. - Jeśli zdecydujemy się na to ostatnie rozwiązanie, wówczas dorzucamy je po zagotowaniu owsianki i pozostawiamy na 2-3 minuty. Wtedy oddadzą nam bardzo fajny smak - podkreślał ekspert.
Czytaj także:
03:21 _PR4_AAC 2022_10_28-06-13-02.mp3 Bartek Kochman zachęca do przygotowania jesiennej złotej owsianki (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Przepisów na złotą owsiankę nie brakuje także w sieci. - Przepis staje się niezwykle popularny ze względu na porę roku, którą właśnie mamy - podkreślał Bartek Kochman.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzą: Marta Zinkiewicz
Materiał: Mateusz Kulik
Data emisji: 28.10.2022
Godzina emisji: 6.14
kd