Pierogi, placki ziemniaczane, gołąbki i pomidorowa, ogórkowa albo rosół - to smaki, które kojarzą nam się z dzieciństwem. - To takie "komfort food", czyli jedzenie przyjazne dla ciała i duszy. Poprzez te smaki przywołujemy wspaniałe wspomnienia, i to powoduje nostalgię.
Jak podkreślała Anna Zysk, autorka książki "Comfort food po polsku", choć w tradycyjnych książkach kucharskich, dostępnych na rynku, mamy mnóstwo skomplikowanych przepisów na drogie potrawy, to właśnie tych tradycyjnych - i najczęściej prostych - warto się dziś uczyć. - Moim zamysłem było to, by można było te przepisy, które zebrałam, przekazywać potem swoim dzieciom - wspominała gość Czwórki. - Ja sama przepisu na naleśniki, które przyrządzała moja babcia, poszukiwałam dwa lata. Choć standardowe naleśniki nie są trudne - odwzorowanie smaku sprzed lat to już zupełnie inna sprawa - podkreślała.
Sprawdź także:
Większość przepisów, które Anna Zysk zawarła w swojej książce, to dania, które przygotowywała w dzieciństwie w gronie rodzinnym - z mamą lub babcią. Jak tłumaczyła, dziś chodzi jej przede wszystkim o to, by w odbiorcach rozbudzić wspomnienia. - Pamiętać o domu rodzinnym, swoich bliskich - wymieniała.
04:02 _PR4_AAC 2022_11_10-08-38-38.mp3 O współczesnym gotowaniu tradycyjnych potraw mówi Anna Zysk (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Jak przekonywała gość Czwórki, na co dzień większość z nas gotuje, dodając składniki na oko. - Lubimy gotować w ten sposób i oczywiście, przyrządzanie na przykład sałatek nie wymaga precyzji. Jednak by odzyskać smaki z przeszłości, warto stosować konkretne gramatury, inaczej ciasto nie wyjdzie, a sałatka będzie smakować odrobinę inaczej - podkreślała.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał: Marta Hoppe
Data emisji: 10.11.2022
Godzina emisji: 8.35
kd,kor