Pljeskavica - jak smakują Bałkany?

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2020 13:46
Pljeskavica to płaski, grillowany kotlet z mięsa wołowego, wieprzowiny i baraniny. Jest jedną z najpopularniejszych potraw na bałkanach.
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: HDesert/Shutterstock.com

Pljeskavicę podaje się jako danie na talerzu, ale także w chlebku pita lub bułce. Wówczas wygląda jak klasyczny hamburger. Ale to mięso ma zupełnie inny smak.

Jak przygotować tradycyjną bałkańską pljeskavicę - tego dowiemy się w sobotnie popołudnie.

***

Na audycję "Nie na-żarty" w sobotę (07.03) o 17.05 zaprasza Mateusz Kulik

kd

Czytaj także

Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. Kupić, czy zrobić samodzielnie?

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2019 13:13
- "Garmażerka", czyli produkty sprzedawane w opakowaniach i przygotowane od razu do podgrzania i spożycia to jeden z gorszych pomysłów - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2019 08:26
Najpierw oszaleliśmy na punkcie kuchni chińskiej, potem była pizza, kebab, sushi i burgery, a teraz wszyscy jedzą ramen.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kuchnia meksykańska. Taco - z czym to się je?

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2020 18:10
- Jedną z najbardziej popularnych potraw naszej kuchni ulicznej są tacos al pastor. To płaty kukurydziane m.in. z wieprzowiną marynowaną i suszoną papryką, podawane z ananasem - mówiła Isabela Balderas.
rozwiń zwiń