W indyjskich domach na próżno szukać miarek i wag. Większość przepisów przygotowywana jest "na oko" dzięki wieloletnim doświadczeniom gospodyń. Dlatego przygotowując dania kuchni indyjskiej, warto eksperymentować, próbować i nie obawiać się kulinarnej porażki.
Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi
Jedną z najbardziej popularnych indyjskich potraw jest butter chicken. Danie, które w ostatnich latach zostało mocno zeuropeizowane. W Indiach każda rodzina ma swoją wersję tej potrawy. Są wersje ostre i łagodne, powstał nawet osobny rodzaj sosu zwany butter masala, który dodaje się do kurczaka. Możemy doprawiać według własnego upodobania. Jak przyrządzić chicken masala w domu?
Katarzyna Pałka z restauracji Tandor wyjaśniała, że ważnymi składnikami są świeże zioła i pomidory. Musimy mieć też gotową lub skomponowaną przez siebie przyprawę masala. Składa się na nią: kmin rzymski, chilli, kurkuma, sól i cukier - to baza podstawy. Poza nią możemy dodawać to, co najbardziej nam w tej potrawie smakuje.
Oryginalnie przyrządza się ją w piecu tandor, ale we własnych domach możemy przygotować ją na patelni lub na grillu.
Przepis na butter chicken:
- świeże pomidory,
- pierś kurczaka,
- przyprawa masala,
- masło,
- śmietana,
- cebula,
- czosnek,
- imbir
Przygotowanie:
Pokrojonego w kostkę kurczaka marynujemy w czosnku, kurkumie i chilli. Pieczemy go w piekarniku zawiniętego w pergaminie w 200 stopniach. Będzie gotowy po pięciu minutach pieczenia.
Na patelni smażymy czosnek, imbir i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej pokrojone świeże pomidory. Wszystko razem podsmażamy, aż pomidory rozmiękną do konsystencji sosu. Dorzucamy kostki upieczonego kurczaka, masło i śmietanę. Na koniec dodajemy garść świeżych ziół, np. posiekaną bazylię.
Smacznego!
Więcej o historii tej potrawy w rozmowie z Katarzyną Pałką.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Katarzyna Pałka (podróżniczka, restauracja Tandor)
Data emisji: 25.04.2020
Godzina emisji: 17.08
ac/kul