To bardzo kaloryczne danie, które sprawdza się tutaj zwłaszcza zimą Monika Grzelak
Poutine pochodzi z francuskojęzycznej prowincji Quebec i - zdaniem gościa Czwórki - w tym rejonie smakuje najlepiej. - Nazwa dania wywodzi się z języka francuskiego i oznacza "bałagan". I dokładnie tak poutine wygląda - opowiada. - Każdy, kto po raz pierwszy widzi to danie, dziwi się, jak można to jeść.
Posłuchaj
12:58 [CZWORKA]Nie na zarty 4 lipiec 2020 poutine.mp3 Jak smakuje poutine? (Nie na-żarty/Czwórka)
To prawdopodobnie jedno z najprostszych dań narodowych w historii. Wersja podstawowa ogranicza się do trzech składników. - Frytki są grubsze i dłuższe niż te, które znamy. Do tego potrzebujemy sosu pieczeniowego, jaki zazwyczaj robi się do mięsa, natomiast sekret dobrego poutine tkwi w grudkach serach cheddar cheese curds. Jeśli to danie posypiemy jakimkolwiek innym serem, nie uzyskamy tego charakterystycznego smaku - zaznacza rozmówczyni Mateusza Kulika.
W tym daniu nie je się pojedynczych frytek, tylko nakłada się je na talerz jak "papkę" Monika Grzelak
Frytki najlepiej jest smażyć na głębokim oleju, a poutine serwować warstwami. - Usmażone ziemniaki polewamy sosem i posypujemy serem. Ale ostrzegam, to danie jest bardzo kaloryczne i ciężkie. Każdy kto je zje, musi się z tym liczyć - dodaje Monika Grzelak.
Posłuchaj także:
Bubble tea. Napój, o którym nawija Quebonafide
Crêpes. Tajna broń francuskich kucharzy
Obecnie oprócz tradycyjnego dania w Kanadzie można zjeść poutinepizzę, sushi, lody no i oczywiście poutine z bekonem. Bo Kanadyjczycy uwielbiają bekon i to pod każdą postacią. Jedzą bekonowe pączki z syropem klonowym, chipsy, miętówki, majonez, lizaki, popcorn i dżem. Mają także bekonową nić dentystyczną i pastę do zębów, które pozwalają na dłużej zachować w ustach smak ich ulubionego przysmaku.
Classic Canadian Poutine / Tasty
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Monika Grzelak (autorka bloga Oh Kanada i książki 'Kanadiana")
Data emisji: 04.06.2020
Godzina emisji: 17.15
kul