Sałatka grecka w Polsce jesienią czy zimą nie będzie smakować tak dobrze, jak w Grecji. Bo niezbędnym składnikiem są w niej promienie słońca Yannis Harutyun Margaryan
Sałatka bez sałaty
- Sałatka grecka, czyli horiatiki, to jedno z najbardziej znanych dań. W Grecji podaje się je bez sałaty - mówi szef kuchni Yannis Harutyun Margaryan. - Najważniejszy jest tu smak słońca. Warzywa takie jak pomidory, ogórki i papryka, czerwona cebula muszą być dojrzałe, muszą pachnieć, bo tak naprawdę to węch jest najważniejszym narzędziem do przygotowania tej potrawy.
18:54 [CZWORKA]Nie na zarty 12 grudzień 2020 grecja.mp3 Jak smakuje Grecja? (Nie na-żarty/Czwórka)
Warzywa myjemy, nie obieramy, za to - zgodnie z grecką tradycją - kroimy w duże kawałki. - Na to kładziemy gruby plaster sera feta, dodajemy oliwki z pestkami, skrapiamy grecką oliwą i posypujemy oregano - podpowiada gość Czwórki. - I proszę pamiętać, że sałatki greckiej nie robi się z wyprzedzeniem. Przyrządzamy ją bezpośrednio przed podaniem na stół.
Jeśli chcemy "odchudzić" świąteczne menu, zamiast gołąbków zróbmy liście winogron faszerowane ryżem i miętą Yannis Harutyun Margaryan
Ryba po grecku, czyli polski bigos z mintajem
Kiedy Grecy próbują naszej ryby po grecku są zdziwieni, ponieważ ta popularna w Polsce potrawa w Grecji jest zupełnie nieznana. - Kiedy po raz pierwszy zamówiłem to danie w restauracji, pomyślałem, że to po prostu bigos z rybą, który w kuchni greckiej nie występuje pod żadną postacią - opowiada kucharz. - To polskie danie, szczególnie popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia. W greckiej kuchni serwuje się potrawy z warzyw duszonych w oliwie oraz ryby, także w wersji na zimno, ale smakują one zupełnie inaczej.
Zobacz także:
Zanim Grecy zasiądą do jedzenia, podają na stół jednocześnie wszystkie dania, które będą wchodzić w skład posiłku. Obiad czy kolacja mają zachwycać nie tylko podniebienie, ale i oczy, dlatego wszystko serwuje się jednocześnie, co daje wrażenie obfitości i różnorodności.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Yannis Harutyun Margaryan (szef kuchni, Be Diet Catering)
Data emisji: 12.12.2020
Godzina emisji: 17.15
kul