19:41 CZWÓRKA Nie na zarty 11.04.2021.mp3 La bistecca alla fiorentina - przepis na tradycyjne danie z Florencji (Nie na-żarty/Czwórka)
Pizza najpopularniejszym daniem na wynos. We Włoszech jej produkcja to ważna gałąź gospodarki
La bistecca alla fiorentina to befsztyk wołowy z kością serwowany we Florencji. Przygotowywany jest z dojrzałego, sezonowanego przynajmniej przez dwa tygodnie, wołowego mięsa, odpowiednio tłustego. Idealny stek jest gruby na trzy-cztery palce i musi ważyć - wraz z kością - pomiędzy 1 a 1,5 kg. - To część rostbefu i polędwicy połączona kością w kształcie litery "T" - tłumaczy gość Czwórki. - Ponieważ mamy tu do czynienia z olbrzymim płatem mięsa, odradzam wrzucanie go bezpośrednio na rozgrzanego grilla, bo zanim dojdzie w środu, zdąży już się spalić. Lepiej solidnie rozgrzać grill tylko z jednej strony i na tej stronie smażyć mięso - do koloru, który najbardziej lubimy i do uzyskania chrupkości. Następnie przekładamy go na stronę, na której nie ma już ognia i czekamy aż sobie powoli "dojdzie". Chodzi o to, żeby więcej ciepła poszło na rostbef, a nie na polędwicę.
Sprawdź także:
Spaghetti carbonara. Jak przygotować oryginalne włoskie danie?
Historia tego dania wiąże się z obchodzonym 10 sierpnia Dniem Świętego Wawrzyńca oraz z rodziną Medyceuszy. 10 sierpnia w mieście rozpalano ogniska, na których smażono duże ilości wołowiny. Kosztowali jej nie tylko mieszkańcy Florencji, ale także turyści, którzy za czasów Medyceuszy chętnie odwiedzali to miasto. Pochodzącym z Anglii rycerzom pieczone na ogniu mięso przypominało tradycyjny beef steak. Stąd w nazwie dania pojawiło się słowo "la bistecca". - Do tego dania używamy mięso sezonowane, a nie marynowane. A jeśli chodzi o dodatki, wystarczą sól i pieprz - zaznacza rozmówca Mateusza Kulika. - Można też dodać trochę masła, które jest dobrym nośnikiem smaku. Do tego na deskę możemy położyć tymianek i czosnek. Jeśli jednak stek jest dobrze "wysezonowany", to apeluję do wszystkich: używajcie jak najmniej przypraw - dodaje Chris Jabłoński.
Bistecca alla Fiorentina di Cristiano Tomei / Italia Squisita
Mimo upływu lat przepis na la bistecca alla fiorentina nie zmienił się i do dziś jest efektem kunsztu pracy rzeźnika i kucharza, które łączą się na jednym talerzu w postaci krwistego steku.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Chris Jabłoński (szef kuchni Steak's and More, Arizona Burger)
Data emisji: 11.04.2021
Godzina emisji: 17.15
kul