(Wy)luzowany kurczak w marynacie. Jak przyrządzić to danie?

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2022 11:20
Co tydzień zapraszamy w kulinarną podróż dookoła świata. Tym razem wylądowaliśmy w Portugalii, by spróbować peri peri. To "luzowany" - czyli pozbawiony kości - kurczak w specjalnej marynacie.
Kurczaka piri piri podawać można m.in. z ryżem i warzywami
Kurczaka piri piri podawać można m.in. z ryżem i warzywamiFoto: Shutterstock.com

- Kurczak z rożna kojarzy się dziś Polakom jako danie, które odeszło do lamusa, jednak można je pysznie przyrządzić i warto spróbować - opowiadał Maciej z jednej z warszawskich restauracji, serwujących to danie. Kurczak peri peri znany jest głównie jako posiłek rodem z Portugalii i w wersji oryginalnej to pieczone lub grillowane ćwiartki albo podudzia kurczaka w aromatycznej marynacie. - Kurczak jest przede wszystkim "luzowany", co oznacza, że przed przygotowaniem pozbawia się go kości - podkreślał ekspert w rozmowie z Czwórką. Może być przygotowany w wersji bardzo lub mniej ostrej. W obu przypadkach sekretem tego dania jest marynata i pieczone warzywa. 

Zanim włożymy kurczaka do grilla, powinien on być długo - nawet dwa dni - marynowany w aromatycznej i najczęściej ostrej mieszance przypraw. - W tej marynacie jest troszkę papryki i pasty chilli. Dzięki temu smak staje się wyjątkowy, bardzo "fajny", paradoksalnie nasz kurczak będzie odrobinę słodki - podkreślał Maciej.  

Do kurczaka warto dodać odpowiednie warzywa, na przykład ziemniaki. - Porcja, którą serwujemy, składa się także z ziemniaków, które są pierwotnie podgotowane, a potem kładziemy je na ruszt. Pieką się więc bezpośrednio pod kurczakiem, ścieka na nie sos z mięsa, co sprawia, że są przepyszne - podkreślał gość Czwórki.

Posłuchaj
11:00 czwórka piri piri 2022_05_07-17-14-25.mp3 Jak przygotować kurczaka peri peri? (Nie na-żarty/Czwórka) 

Przygotowywanie naszego dania to także podsmażanie pozostałych warzyw. Jednym z nich może być świeża papryka. Ważne są także odpowiednie sosy. Odpowiednio przyrządzony kurczak peri peri - soczysty i w chrupiącej skórce - zwłaszcza podawany z kolorowym ryżem jest świetnym pomysłem na domowy, rodzinny obiad, ale także przekąskę idealną na spacer ze znajomymi.

Zobacz także:

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Maciej (szef Taki Taki Kurczak)

Data emisji: 06.05.2022 

Godzina emisji: 17.15

kd

Czytaj także

Buffalo wings na Super Bowl - jak przyrządzić amerykański przysmak?

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2022 13:16
Buffalo wings to popularne danie pochodzące ze Stanów Zjednoczonych. Choć w tym kraju swoje oficjalne święto ten przysmak ma w lipcu, najwięcej chrupiących pikantnych skrzydełek tradycyjnie jada się podczas finałów ligi futbolu Super Bowl, która rozpoczyna się w połowie lutego. 
rozwiń zwiń