Buffalo wings na Super Bowl - jak przyrządzić amerykański przysmak?

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2022 13:16
Buffalo wings to popularne danie pochodzące ze Stanów Zjednoczonych. Choć w tym kraju swoje oficjalne święto ten przysmak ma w lipcu, najwięcej chrupiących pikantnych skrzydełek tradycyjnie jada się podczas finałów ligi futbolu Super Bowl, która rozpoczyna się w połowie lutego. 
Buffalo wings
Buffalo wingsFoto: Shutterstiock.com

- To wydarzenie, które jest w USA superważne. Wszyscy czekają głównie na możliwość spotkań ze znajomymi i wspólnego posiłku. Podczas nocy Super Bowl Amerykanie zjadają ponad miliard Buffalo wings - opowiadał. I jak zapewniał, by poczuć smak Ameryki, wcale nie trzeba lecieć z ocean. - Można je przyrządzić we własnej kuchni nad Wisłą, bo nie jest to trudne - mówił Wojciech Grabowski. 

Choć słowo "buffalo" w języku angielskim oznacza bawoła, jednak "Buffalo wings" przyrządzane są z kurczaka, a nazwa skrzydełkowego przysmaku swoją genezę ma zupełnie gdzie indziej. - W miejscowości Buffalo w stanie Nowy Jork, gdzie zostały wymyślone całkiem przypadkiem, a potem szybko, w latach 70., rozpowszechniły się po całym kraju - opowiadał Wojciech Grabowski 

Skrzydełka wyróżniają się przede wszystkim tym, że są przygotowywane bez żadnej panierki, dość długo smażone i obtaczane w sosie, który jest mieszanką ostrego cayenne i masła. - Wymyślono je czasach, gdy w USA skrzydełka nie były towarem pożądanym, nie było dla nich zastosowania w kuchni. Były bardzo tanie i dodawano je do wywarów - opowiadał Wojciech Grabowski. - Dopiero dzięki Buffalo wings się rozpowszechniły. 

Jak przygotować samodzielnie Buffalo wings?

Kupujemy dużą ilość skrzydełek. - Każde skrzydełko dzieli się na trzy części. Najmniejsza z nich, czyli lotka, nie będzie nam potrzebna, pozostałe dwie części wrzucamy na rozgrzany olej. Najlepiej wykorzystać do tego frytownicę lub spory garnek z termometrem - opowiadał Wojciech Grabowski. - Smażymy skrzydełka w temperaturze 190 stopni przez ok. 18-20 minut - polecał. 

Posłuchaj
16:46 czwórka buffalo 2022_02_12-17-15-01.mp3 Jak przygotować tradycyjne amerykańskie Buffalo wings? Poleca Wojciech Grabowski (Nie na-żarty/Czwórka)

Po wyciągnięciu z oleju nasze skrzydełka będą niemal gotowe do spożycia. - To ten czas, gdy możemy wrzucić je do miski, w której uprzednio przygotujemy sos: mieszkankę roztopionego masła i sosu cayenne - tłumaczył gość Czwórki. - W Stanach Zjednoczonych Buffalo wings podaje się dodatkową z sosem "blue cheese dip", czyli mieszanką sera pleśniowego, śmietany i majonezu z pociętymi dodatkowo kawałkami warzyw, najczęściej selera naciowego - polecał gość Czwórki. 

Sprawdź także:

Jak smakują amerykańsie Buffalo wings?

- To duże zaskoczenie, jeśli nie znaliśmy wcześniej tego przysmaku - mówił gość Czwórki. - Są niezwykle chrupiące i do tego bardzo pikantne. Na szczęście poziom tej pikantności można regulować, dzięki przyprawianiu sosów według własnego gustu - podkreślał gość Czwórki. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Wojtek Grabowski (autor kanału Top Gar i bloga "Road Trip Bus")

Data emisji: 12.02.2022 

Godzina emisji: 17.15

kd

Czytaj także

"Francuzeczka" z Portugali. Jak smakuje francesinha?

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2021 11:20
Kilka warstw mięsa zamkniętych w bułce, do tego m.in. jajko, sos przypominający gravy oraz frytki - to najpopularniejszy portugalski fast food. - Francesinha to rodzaj kanapki, ale żeby ją zjeść, ludzie chodzą do restauracji - opowiada blogerka kulinarna Agnieszka Eriksson.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kulinarny hit z TikToka: jajka typu "pesto eggs"

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2021 13:40
Amy Wilichowski jest dietetyczką i blogerką z Bostonu oraz kulinarną gwiazdą TikToka. Wszystko za sprawą "pesto egg", czyli przepisu na smaczne śniadanie. 
rozwiń zwiń