Sandwich cubano. Wyczaruj karaibski smak we własnej kuchni
- Lahmacun pojawia się na stołach podczas wspólnych posiłków w przeróżnych postaciach. To jedna z podstawowych potraw - tłumaczyła Karolina Ochab. Jak opowiadał Łukasz Ochab, to rodzaj cienkiego placka, przypominający pizzę. - Choć nazywany jest pizzą, różni się od tej włoskiej. Zamiast sera na cieście znajduje się farsz mięsny rozkładany po całym placku, w szczególności z wołowiny, ale także z jagnięciny, bądź baraniny. Z dodatkiem pomidorów. Do farszu, zamiast kolendry dodajemy natkę pietruszki, a całość po upieczeniu skrapiamy dużą ilością cytryny - wymieniał Łukasz Ochab.
04:53 2020_07_25-17-14-32_CZWÓRKA_NNŻ.mp3 O "tureckiej pizzy", czyli potrawie lahmacun opowiadają Karolina i Łukasz Ochab (Nie na-żarty/Czwórka)
Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi
Lahmacun przygotujemy w każdej kuchni, a zamiast profesjonalnego pieca do pizzy wystarczy nasz domowy piekarnik. - Podstawą jest rodzaj ciasta drożdżowego. Potrzebujemy mąki pszennej, najlepiej chlebowej, do niej dodajemy wody, bądź mleka, soli drożdży i oliwy. Całość zagniatamy - tłumaczył gość Czwórki. Jak tłumaczył, ciasto warto przygotować dzień wcześniej i na całą noc umieścić w lodówce.
- Następnego dnia robimy farsz: mieszamy wołowinę, przecier pomidorowy, świeżą paprykę, cebulę lub czosnek, natkę pietruszki, a z przypraw czarny pieprz, sól i kumin, który często używany jest przez tureckich kucharzy - mówił Łukasz Ochab.
Posłuchaj także:
Pieczemy w piekarniku temperaturze 250-260 stopni, około 5-6 minut. - Otrzymamy chrupiący placek, który po przykryciu i nawilżeniu świetnie nadaje się do zawijania - mówił Łukasz Ochab.
Lahmacun smakuje jak pizza, ale… bez sera. - Jest to danie bardzo aromatyczne, ale mniej tłuste niż tradycyjna pizza - podkreślała Karolina Ochab.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Karolina Ochab, Łukasz Ochab (miłośnicy i pasjonaci tureckiej kuchni)
Data emisji: 25.07.2020
Godzina emisji: 17.15
kd