Lahmacun - tak przyrządzisz wyśmienitą "pizzę" prosto z Turcji

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2020 14:23
Lahmacun to rodzaj tureckiej pizzy z bardzo cienkiego ciasta, z mięsnym nadzieniem. Jest często jadany na ulicy, jako ciepła przekąska. Najlepiej smakuje prosto z... domowego piekarnika.
Lahmacun
LahmacunFoto: Esin Deniz/Shutterstock.com

shutterstock kanapka grill jedzenie cubano 1200.jpg
Sandwich cubano. Wyczaruj karaibski smak we własnej kuchni

- Lahmacun pojawia się na stołach podczas wspólnych posiłków w przeróżnych postaciach. To jedna z podstawowych potraw - tłumaczyła Karolina Ochab. Jak opowiadał Łukasz Ochab, to rodzaj cienkiego placka, przypominający pizzę. - Choć nazywany jest pizzą, różni się od tej włoskiej. Zamiast sera na cieście znajduje się farsz mięsny rozkładany po całym placku, w szczególności z wołowiny, ale także z jagnięciny, bądź baraniny. Z dodatkiem pomidorów. Do farszu, zamiast kolendry dodajemy natkę pietruszki, a całość po upieczeniu skrapiamy dużą ilością cytryny - wymieniał Łukasz Ochab.

Posłuchaj
04:53 2020_07_25-17-14-32_CZWÓRKA_NNŻ.mp3 O "tureckiej pizzy", czyli potrawie lahmacun opowiadają Karolina i Łukasz Ochab (Nie na-żarty/Czwórka) 

poke bowl 1200.jpg
Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi

Lahmacun przygotujemy w każdej kuchni, a zamiast profesjonalnego pieca do pizzy wystarczy nasz domowy piekarnik. - Podstawą jest rodzaj ciasta drożdżowego. Potrzebujemy mąki pszennej, najlepiej chlebowej, do niej dodajemy wody, bądź mleka, soli drożdży i oliwy. Całość zagniatamy - tłumaczył gość Czwórki. Jak tłumaczył, ciasto warto przygotować dzień wcześniej i na całą noc umieścić w lodówce.

- Następnego dnia robimy farsz: mieszamy wołowinę, przecier pomidorowy, świeżą paprykę, cebulę lub czosnek, natkę pietruszki, a z przypraw czarny pieprz, sól i kumin, który często używany jest przez tureckich kucharzy - mówił Łukasz Ochab.

Posłuchaj także:

Pieczemy w piekarniku temperaturze 250-260 stopni, około 5-6 minut. - Otrzymamy chrupiący placek, który po przykryciu i nawilżeniu świetnie nadaje się do zawijania - mówił Łukasz Ochab.

Lahmacun smakuje jak pizza, ale… bez sera. - Jest to danie bardzo aromatyczne, ale mniej tłuste niż tradycyjna pizza - podkreślała Karolina Ochab.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Karolina Ochab, Łukasz Ochab (miłośnicy i pasjonaci tureckiej kuchni)

Data emisji: 25.07.2020

Godzina emisji: 17.15

kd

Czytaj także

Crêpes. Tajna broń francuskich kucharzy

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2020 11:40
Wyglądają niewinnie, smakują obłędnie i podobno każdy kraj ma na nie inny przepis. Cienkie naleśniki, tak zwane crêpes są jednym z tych dań, które świat zawdzięcza kuchni francuskiej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Poutine. Kanadyjski przysmak, który wygląda jak bałagan

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2020 10:30
Syrop klonowy to nie jedyny kulinarny wynalazek Kanadyjczyków. Na liście jest jeszcze danie poutine. - To frytki oblane sosem pieczeniowym i posypane grudkami sera, który na moje oko, przypomina oscypek - opowiada Monika Grzelak autorka bloga Oh Kanada.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kotlet schabowy po japońsku. Jak przyrządzić tonkatsu?

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2020 13:20
Kotlet schabowy i tonkatsu - wyglądają niemalże identycznie, jednak różnice między nimi są dość istotne. Występują one zarówno w doborze składników, sposobie przyrządzania, jak i metodzie podawania. 
rozwiń zwiń