Funnel cakes - jak przyrządzić je w domu?

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2021 11:50
Funnel cakes to szybkie lane ciasteczka, bardzo popularne w Ameryce Północnej. Te amerykańskie faworki wyglądają jak prawdziwe dzieła sztuki. 
Funnel cakes
Funnel cakesFoto: Linda Hughes Photography/Shutterstock.com

Takoyaki pixabay 1200.jpg
Takoyaki - smakowa podróż do Japonii

- Funnel cakes to, można powiedzieć, odpowiednik naszych faworków, ciasto przygotowane jest z jajek, mleka i mąki, smażone na głębokim tłuszczu, nic prostszego - opowiada cukiernik Bartek Boratyn. - Funnel cakes są bardzo popularne w USA.

Posłuchaj
13:26 Czwórka/Nie na żarty - amerykańskie faworki 25.07.2021_07_24-17-09-19.mp3 O tych amerykańskich faworkach opowiada cukiernik Bartek Boratyn (Nie na-żarty/Czwórka)

 

Potrzebujemy jajek, mleka i mąki - wystarczy ciasto zamieszać i usmażyć na głębokim, gorącym tłuszczu. Dobrze przy nakładaniu ciasta skorzystać z rękawa cukierniczego albo wyciąć dziurkę w butelce plastikowej i wylewać je na rozgrzany tłuszcz.

Źr. YouTube/How to Make Funnel Cakes


- Wtedy dzieje się magia: ciasto zastyga i pulchnieje. Zauważmy, że nie dodajemy do niego cukru, bo po usmażeniu możemy funnel cakes posypać cukrem pudrem - mówi cukiernik Bartek. - Można je serwować z gałką lodów, ciasteczkami, masłem orzechowym lub czekoladowym czy innymi dodatkami. 

- Funnel cakes najczęściej są serwowane w lecie na festiwalach lub w okolicach Bożego Narodzenia, karnawału, jak nasze faworki - opowiada gość audycji. - Jest to bardzo kaloryczne danie. Możemy też podawać je w wersji wytrawnej, np. z łososiem. Ja jednak uważam, że najbardziej smakują z lodami waniliowymi i sosem owocowym.

Posłuchaj także:


Pierwsze wzmianki o tym przysmaku pochodzą ze średniowiecza, a do USA trafił w latach 50. za sprawą niemieckich imigrantów. Swoją premierę funnel cakes miały w Pensylwanii, skąd rozprzestrzeniły się na całe Stany.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość:  Bartek Boratyn (Kulinarne Kreacje Studio Smaku)

Data emisji: 25.07.2021 

Godzina emisji: 17.15

aw


Czytaj także

Pastéis de nata. "Słodkość klasztorna" z Portugalii

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2021 09:50
Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belém. Legenda mówi, że powstały jako "produkt uboczny" konserwowania habitów. Do usztywniania swoich strojów zakonnicy używali ogromnej ilości białek, z żółtek, które zostały, zaczęli robić pastéis de nata.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Chicken parmigiana. Z ziemi włoskiej do Ameryki

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2021 10:00
Tę potrawę bez problemów można dostać w amerykańskich supermarketach, można ją znaleźć w menu wielu włoskich restauracji w USA, można także zrobić ją w domu.
rozwiń zwiń