Nigella Lawson. "To nie jest postać, tylko doznanie"
Amerykański reżyser Tim Burton zapytany w jednym z wywiadów o pozafilmowe inspiracje, powiedział, że postać Białej Królowej z "Alicji w Krainie Czarów" była wzorowana na Nigelli Lawson - kulinarnej bogini domowego ogniska. Po trzech latach przerwy brytyjska gwiazda powróciła z nową książką "Zrób, zjedz, powtórz", w której przepisy łączą się z opowieściami o jedzeniu w przepięknym, wciągającym stylu Nigelli. - Nigella wchodzi do kuchni i dzieje się magia. W każdym jej ruchu, słowie jest sensualność, która sprawia, że dotyka wszystkich zmysłów odbiorcy - opowiada Laura Osęka, kolekcjonerka książek kucharskich i kulinarnych. - To nie jest postać, tylko doznanie. To gotowanie, które staje się kulinarnym spektaklem.
Nigella Lawson do każdego programu telewizyjnego i do każdej książki kucharskiej robi szczegółowy research. - W najnowszej książce jej autorstwa znajdziemy jeszcze więcej felietonów. To wydawnictwo dla fanów Nigelli, a nie tylko jej sposobu gotowania - wyjaśnia gość Czwórki. - Czytelnik dostaje 150 przepisów, które oddają hołd jej ulubionym składnikom. W bogatym menu znalazły się potrawy na wszelkie gusta i cztery pory roku: dip cebulowo-bakłażanowy, dynia z sosem buraczanym, colcannon z palonym masłem, spaghetti z boćwiną, chili i anchois, kurczak w kremowym sosie czosnkowym, policzki wołowe z kasztanami i porto, makaron z giczą jagnięcą w wonnym bulionie. Na łasuchów czekają biszkopty z kremem i rabarbarem, czekoladowe ciasto z masłem orzechowym, ciasto z puddingu ryżowego i crumble wiśniowo-migdałowe.
09:56 CZWÓRKA Sztuka jedzenia - kullinaria 19.12.2021.mp3 Książki kulinarne pod choinkę poleca autorka i kolekcjonerka książek kulinarnych Laura Osęka (Sztuka Jedzenia/Czwórka)
Jamie Oliver. "Gotuj dla swoich bliskich"
Kultowe książki kucharskie. Krewetki z anyżem od Mimi Thorisson
Nieodparty urok osobisty i niebieskie oczy to nie wszystko. Jamie Oliver jest nie tylko celebrytą, lecz - przede wszystkim - kucharzem, synonimem nowoczesnego życia i nowoczesnego gotowania. Oliver jest zadeklarowanym zwolennikiem gotowania w domu, najlepiej z produktów wyhodowanych we własnym ogródku. W swojej najnowszej książce dzieli się przepisami na potrawy, które w dużej mierze można przygotować wcześniej, a nie na ostatnią chwilę. "Razem, Łatwe przepisy, niezapomniane chwile" to pełen inspiracji, a przy tym praktyczny zbiór ponad 120 łatwych i sprawdzonych przepisów, które dotyczą dodawania otuchy, świętowania i tworzenia nowych wspomnień. - Książki Jamiego Olivera to pierwsze wydawnictwa, które znalazły się w mojej kolekcji - przyznaje Laura Osęka. - To, co najbardziej urzekło mnie w jego opowieściach, to to, że kuchnia nie musi być perfekcyjna. Jamie dawał mi przestrzeń na bycie niedoskonałą. W książce "Razem" skupia się na pandemicznym doświadczeniu i na przepisach, które znalazły się w jego programie telewizyjnym, emitowanym w czasie lockdownu. Jamie zachęca do wspólnego gotowania i do gotowania dla bliskich. Bo ich obecność w czasie pandemii jest największym skarbem.
Sprawdź także:
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Laura Osęka (autorka książek kulinarnych i kolekcjonerka wydawnictw poświęconych gotowaniu)
Data emisji: 19.12.2021
Godzina emisji: 13.15
kul