Calzone - smak pizzy zamknięty w pierogu
Kanapka typu po' boy pochodzi z Nowego Orleanu, pierwotnie przygotowywana była na francuskim pieczywie i tak robi się ją do dziś. Jej głównymi składnikami są owoce morza. - Nowy Orlean był przez wiele lat pod wpływami francuskimi, dlatego w tym kierunku wykształciła się tamtejsza kultura gastronomiczna - opowiadał Hubert Olczak. Jak podkreślał, w Polscekanapki najczęściej je się na zimno, tymczasem po' boy to danie gorące. - W tym pieczywie mamy sałatę, pomidora, pikle, majonez, a główna część - czyli owoce można, są smażone, najczęściej są to krewetki bądź ostrygi - podkreślał. - Taką kanapkę można zrobić, z czym tylko się chce, ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia - podkreślała Marcelina Walaszek.
18:37 czwóka nnż po boy 2021_07_17-17-14-48.mp3 Jak przygotować kanapkę z Nowego Orleanu z owocami morza? (Nie na-żarty/Czwórka)
Takoyaki - smakowa podróż do Japonii
- Bagietkę wypiekamy, bądź po prostu podgrzewamy, polewamy sosami - może to być majonez z sosem luizjańskim, albo po prostu z blendowaną kolendrą - opowiadała Marcelina Walaszek. Jak podkreślała, do owoców morza, którymi wypełnimy naszą kanapkę warto zrobić panierkę. - Przygotowujemy ją z mąki pszennej, do tego trochę kukurydzianej. Można dodać papryczki chili, albo pieprz cayenne, by potrawa była bardziej ostra - mówiła gość Czwórki. - Krewetki bądź ostrygi zanurzamy w jajku, potem obtaczamy w mące i wrzucamy na głęboki tłuszcz.
Sprawdź także:
Jak podkreślali eksperci, kanapkę posypujemy piklowanym ananasem, albo - w zależności od indywidualnych preferencji - prażoną cebulką. - Ta kanapka to ciekawa eksplozja smaku - mówił Hubert Olczak. - Z jednej strony mamy tu krewetki, które są wyraziste, z drugiej jest panierka, która dodaje pikanterii. Całość otulają świeże warzywa i bagietka z chrupiącą skórką - mówił gość Czwórki. - Ta kanapka jest daniem sycącym i treściwym.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Goście: Marcelina Walaszek, Hubert Olczak z baru Nola
Data emisji: 19.07.2021
Godzina emisji: 17.15
kd