Japadog - nietypowa wersja klasycznego hot doga

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2022 14:56
Japadog to kanadyjsko-japońska wariacja na temat hot doga. W jaki sposób przygotować go samodzielnie we własnej kuchni?
Japadog to streetfoodowy przysmak
Japadog to streetfoodowy przysmakFoto: Shutterstock.com/rawf8

Co stanie się, gdy połączymy "tradycyjny" amerykański street food z japońskimi smakami? Efektem takich kulinarnych sztuczek jest na przykład japadog. W tej potrawie wykorzystuje się klasyczną bułkę do hot doga, ale wyjątkowość tego dania kryje się w apetycznych dodatkach rodem z Japonii: wodorostach, makaronie ramen czy katsuobushi, czyli suszonych kawałkach ryby bonito. Może w nim być wędzonka z indyka, kiełbasa z sosem sojowym albo ośmiornica, a nawet krewetki.

- Japadog kojarzony jest z fast i street foodem. Klasyczna wersja zawiera lekko grillowaną kiełbaskę z sosem sojowym. By dostał się on do środka mięsa, jest ona specjalnie nacinana z jednej strony. Sosem polewamy ją podczas grillowania, a następnie dodajemy japoński słodki majonez. Całość posypujemy ciętymi w paseczki wodorostami nori - opowiadał szef kuchni Paweł Kawiński.

Jeśli nie mamy dostępu do tradycyjnych japońskich składników, i tak możemy przyrządzić pysznego japadoga we własnej kuchni. - Samodzielnie możemy przygotować na przykład japoński majonez. Potrzebujemy 200 ml majonezu niewytrawnego, dwie łyżki stołowe cukru i pół cytryny. Całość mieszamy bardzo dokładnie, by uzyskać jednolitą masę - mówił ekspert.

Posłuchaj
13:22 czworka japadogi 2022_09_17-17-15-48.mp3 Jak przygotować samodzielnie dobrego japadoga? (Nie na-żarty/Czwórka) 

Pomysł na ten przysmak powstał na kanadyjskim zachodnim wybrzeżu, w Vancouver około dwóch dekad temu. Ważne oczywiście, by składniki były wysokiej jakości, co oznacza, że kiełbaski, zarówno wieprzowe, jak i indycze zawierać powinny sto procent mięsa, bez chemicznych wzmacniaczy smaku. - Japadogi mają bardzo ciekawy i urozmaicony smak, a jeśli ktoś generalnie toleruje smaki Azji, z pewnością odnajdzie się przy tej potrawie - mówił szef kuchni. 

Zobacz także: 

Jednym z najważniejszych składników jest również pasta wasabi, czyli popularny japoński chrzan, najczęściej podany w formie gęstej pasty. Ciekawymi dodatkami do tego przysmaku mogą być również m.in. buraki czy kiełki. Japadogi mają być aromatyczne, pełne orientalnych smaków i najczęściej lekko pikantne.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Paweł Kawiński (szef kuchni)

Data emisji: 17.09.2022 

Godzina emisji: 17.15

kd


Czytaj także

Studencie, odżywiaj się zdrowo. Czyli jak?

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2021 14:37
Zupki chińskie, pizza, "energetyki", "kanapka posmarowana nożem" czy kawa - to elementy typowej studenckiej diety. Dlatego wystartowała kampania "Włącz żywienie do dziedziny", skierowana do żaków kształcących się na kierunkach technicznych.
rozwiń zwiń