Smaki Azji

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2020 15:52
Nowe dowody świadczą o tym, że przyprawy z Azji dotarły do krajów Śródziemnomorskich wcześniej niż dotychczas sądzono.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Africa Studio/Shutterstock.com

Azjatyckie przyprawy, takie jak kurkuma oraz owoce np. banany, dotarły do basenu Morza Śródziemnego już ponad 3000 lat temu. To znacznie wcześniej niż dotychczas sądzono. Zespół naukowców wykazał, że handel żywnością pomiędzy odległymi od siebie państwami występował nawet w epoce brązu.

Międzynarodowy zespół naukowców na podstawie analizy pozostałości żywności w kamieniu nazębnym znalazł dowody na to, że ludzie w epoce brązu i wczesnej epoce żelaza, jedli kurkumę, banany, a nawet soję. Jak mówią badacze: „ Egzotyczne przyprawy, owoce i oleje z Azji dotarły do ​​Morza Śródziemnego kilka stuleci, w niektórych przypadkach nawet tysiącleci, wcześniej niż dotychczas sądzono. To dowód na istnienie kurkumy, bananów i soi poza Azją Południową i Wschodnią”.

Jest to również dowód na to, że już w drugim tysiącleciu p.n.e funkcjonował handel egzotycznymi owocami, przyprawami i olejami, który, jak się uważa, łączył Azję Południową i Lewant przez Mezopotamię lub Egipt.


aj

Zobacz więcej na temat: przyprawy