Z najnowszych badań wynika, że nastolatki, które nie śpią przez zalecane 8-10 godzin na dobę, mogą spożywać nawet 2 kg więcej cukru rocznie w porównaniu z wyspanymi rówieśnikami.
Według naukowców z Uniwersytetu Brighama Younga w Stanach Zjednoczonych brak właściwej ilości snu może negatywnie odbić się na zdrowiu. Między innymi, grozi to przybraniem dodatkowych kilogramów, oraz wystąpieniem innych chorób kardiometabolicznych wśród nastolatków. Jak zauważają eksperci, dzieje się tak, ponieważ nastolatki kształtują niezdrowe nawyki żywieniowe, gdy mniej śpią.
Wyniki badania wykazały, że nastolatki śpiące krócej spożywały więcej pokarmów, które prawdopodobnie szybko podnosiły poziom cukru we krwi. W ich diecie najczęściej pojawiały się dania bogate w węglowodany z dodatkiem cukru lub słodkie napoje. Nie zauważono tej tendencji u młodzieży, która spała odpowiednią ilość czasu.