Jeśli przygotuję posiłek, to staram się w ciągu czterech dni go wykorzystać Monika Mrozowska
Mała lodówka - pierwszy krok do niemarnowania żywności
- Nie jestem zwolenniczką zakupów na zapas, jeśli nie ma takiej konieczności - mówi aktorka i propagatorka zdrowego stylu życia Monika Mrozowska. - Żeby nie ulegać pokusie, wymieniłam w domu dużą lodówkę na małą, a robiąc zakupy w sklepie, myślę posiłkami i zamiast 2 kg pomidorów, kupuję 2 sztuki - na śniadanie i na kolację.
19:01 [CZWORKA]Ratujemy swiat 6 listopad 2020 vegan.mp3 Kuchnia wegańska w duchu zero waste. Przepisy Moniki Mrozowskiej (Ratujemy świat/Czwórka)
Zupa pomidorowa po zagęszczeniu może zamienić się w sos, jest też doskonałą bazą do pizzy, do której możemy wykorzystać wszyskie resztki z lodówki Monika Mrozowska
Ziemniaki, jakich nie znacie
W swoim najnowszym wydawnictwie - e-booku "Jak gotować, by nie marnować" rozmówczyni Marty Hoppe przygotowała zbiór kilkudziesięciu autorskich przepisów na pyszne i zdrowe bezmięsne dania, które wyjdą każdemu niezależnie od jego zdolności kulinarnych. - Nawyk niemarnowania jedzenia najlepiej wynieść z domu, ale w dzisiejszych czasach zapominamy o różnych, dobrych zasadach, które stosowali nasi rodzice albo dziadkowie - przekonuje Mrozowska. - W ten sposób na przykład nauczyłam się, jak zagospodarować ziemniaki, które zostały z obiadu. Następnego dnia można zrobić z nich purée, można pokroić w grubą kostkę i w misce wymieszać z oliwą i z przyprawami, np. z garam masalą, wtedy uzyskają indyjski posmak. Tak przygotowane ziemniaki wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na opiekanie od góry i od dołu, a potem dodajemy do tego podsmażone na maśle grzyby. To danie w niczym nie przypomina klasycznie odsmażonych kartofli i smakuje wybornie - dodaje.
zdj. ilustracyjne
Resztki na miarę królewskiego dania
W e-booku znajdziemy także przepisy na bliny z malinami, kotlety z białej fasoli i pieczarek, naleśniki orkiszowe, pizzę z cukinią, krem z kalafiora i soczewicy czy tofucznicę. Wszystkie te dania są dowodem na to, że kuchnia wegańska w duchu zero waste to propozycja dla każdego oraz na to, że z resztek można wyczarować cuda na talerzu.
WEGAŃSKIE DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI | MONIKA MROZOWSKA | 20MINUTSPOKOJU
***
Tytuł audycji: "Ratujemy świat"
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Monika Mrozowska (aktorka, pasjonatka gotowania, propagatorka zdrowego stylu życia, autorka książek kulinarnych oraz e-booków, w tym "Jak gotować, by nie marnować")
Data emisji: 06.11.2020
Godzina emisji: 14.15
kul