W Korei Facebook i Instagram już dawno są niemodne, bo największą popularnością cieszy się obecnie YouTube, a dokładnie mukbang, czyli filmiki, w których ich autorzy jedzą przed kamera. To kolejny sposób na zarabianie pieniędzy bez wychodzenia z domu.
- Mukbang początkowo był popularny tylko w Azji. W Japonii i Korei powstawały pierwsze nagrania, w których autorzy pokazywali w internecie, jak jedzą niezdrowe potrawy oraz ogromne ilości jedzenia - opowiada prowadząca audycję Ada Janiszewska. - Nazwa "mukbang" pochodzi z języka koreańskiego - to połączenie słów "meongneun" - jeść i "bangsong" czyli transmisja - dodaje.
VIDEO
W Korei jedzenie jest troszkę jak rozmowa. Mukbang może być formą rozmowy, kontaktu. Portale streamingowe są tu bardzo pomocne, bo można rozmawiać z prowadzącymi mukbang Błażej Grygiel
Mukbungi są niemal naturalną konsekwencją licznych koreańskich kanałów na YouTube, w których młodzi ludzie dzielili się filmikami z życia codziennego. Wielu z nich zaczęło jeść podczas nagrywania, a to spotkało się z dużym zainteresowaniem. Dziś mukbang przyciąga kilka tysięcy internatów dziennie.
VIDEO
- Zanurkowałem w świat mukbangów na YouTube, ale też poczytałem. Żeby zrozumieć ten świat trzeba się troszeczkę wczytać, złapać szerszy kontekst - mówi Błażej Grygiel, dziennikarz i kulturoznawca. - Nie najadłem się, pozostałem głodny. Na początku byłem lekko zdziwiony, bo jestem obciążony pewnym kontekstem kulturowym. Dla nas obżarstwo przed kamerą jest dziwne, bo w naszej kulturze jedzenie jest rzeczą na tyle ważną i trochę świętą, obżarstwo tratujemy jako coś w złym tonie - dodaje.
Mukbangi to też forma zarobku. Jak wyglądają te płatności? Czego widzowie oczekują od mukbangów? Czym różnią się amerykańskie mukbangi od koreańskich? Czy te filmiku mają umilać nam samotne posiłki, a może chodzi o coś zupełnie innego? O tym m.in. w nagraniu audycji.
***
Audycja: Mukbang po polsku
Prowadzący: Adrianna Janiszewska
Goście: Błażej Grygiel (dziennikarz i kulturoznawca), Katarzyna Kucewicz (psycholog)
Data emisji: 26.12.2019
Godzina emisji: 14.10
pj/kd