Logo Polskiego Radia
Jedynka
Sylwia Mróz 29.04.2015

Korea od kuchni. Recepta na zdrowie i równowagę na talerzu

- W Europie lubimy jeść, ale jedzenie jest dodatkiem do spotkań. A mam wrażenie, że w Azji spotykamy się po to, aby jeść - opowiada dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek.
Posłuchaj
  • Dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowiada o tradycjach kulinarnych Korei (Naukowy zawrót głowy/ Jedynka)
Czytaj także

Zdaniem specjalistki niezwykle ważnymi elementami danej kuchni jest dostępność składników, co jest związane z warunkami geograficznymi danego obszaru, a także prądy religijne. - Religia w dużej mierze wyznacza to, co jemy, a czego nie - mówi japonistka. Z tego właśnie wynika m.in. silnie rozwinięty w Azji ruch wegetariański.

Badaczka opowiada, że kuchnia chińska jest niezwykle zróżnicowana - od potraw delikatnych po bardzo ostre. Koreańska natomiast łączy produkty pochodzenia morskiego, w tym ryby i owoce morza z roślinami, warzywami i mięsem. Japonię cechuje zaś śladowe użycie przypraw, więc smaki tej kuchni nieco odbiegają od pozostałych dwóch.

Na jakich elementach opiera się kuchnia koreańska? Dlaczego w Korei wierzono, że to od kucharza zależą losy ludzi? Czym najbardziej pachnie kuchnia koreańska? Posłuchaj całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Naukowy zawrót głowy
Prowadzi: Katarzyna Kobylecka

Gość: dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek (kierownik i autorka programu studiów podyplomowych Food Studies w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie, z wykształcenia japonistka)

Data emisji: 25.04.2015

Godzina emisji: 23.34

sm/asz