Zdaniem specjalistki niezwykle ważnymi elementami danej kuchni jest dostępność składników, co jest związane z warunkami geograficznymi danego obszaru, a także prądy religijne. - Religia w dużej mierze wyznacza to, co jemy, a czego nie - mówi japonistka. Z tego właśnie wynika m.in. silnie rozwinięty w Azji ruch wegetariański.
Badaczka opowiada, że kuchnia chińska jest niezwykle zróżnicowana - od potraw delikatnych po bardzo ostre. Koreańska natomiast łączy produkty pochodzenia morskiego, w tym ryby i owoce morza z roślinami, warzywami i mięsem. Japonię cechuje zaś śladowe użycie przypraw, więc smaki tej kuchni nieco odbiegają od pozostałych dwóch.
Na jakich elementach opiera się kuchnia koreańska? Dlaczego w Korei wierzono, że to od kucharza zależą losy ludzi? Czym najbardziej pachnie kuchnia koreańska? Posłuchaj całej rozmowy.
***
Tytuł audycji: Naukowy zawrót głowy
Prowadzi: Katarzyna Kobylecka
Gość: dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek (kierownik i autorka programu studiów podyplomowych Food Studies w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie, z wykształcenia japonistka)
Data emisji: 25.04.2015
Godzina emisji: 23.34
sm/asz