Logo Polskiego Radia
Dwójka
Michał Mendyk 23.12.2015

Ucztowanie nigdy nie jest tylko jedzeniem

Dlaczego świętowanie niemal zawsze związane jest ze spożywaniem potraw? Między innymi o tym rozmawialiśmy z autorkami tomu "Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia".

- Istotą jedzenia jest dzielenia posiłku czy też ofiarowanie go. Posiłek wprowadza jednostkę do grupy społecznej lub podkreśla jej przynależność - wyjaśniała prof. Anna Wieczorkiewicz. - Im bliższe więzi, tym chętniej zapraszamy do stołu, tym bogatsze przygotowujemy posiłki. Ze znajomym idziemy na kawę, przyjaciela zapraszamy na obiad - dodała Joanna Mroczkowska.

W audycji mowa była także o jedzeniowym boomie w mediach, który obserwujemy od mniej więcej dekady. Co ciekawe, w audycjach kulinarnych wcale nie chodzi o jedzenie i gotowanie...

***

Tytuł audycji: Inny stan skupienia

Prowadzi: Piotr Kędziorek

Goście: prof. Anna Wieczorkiewicz, Joanna Mroczkowska (etnolożki)

Data emisji: 22.12.2015

Godzina emisji: 21.30

mm/jp