"Zmieniaj dietę, nie klimat" - jak ratować Ziemię rezygnując z mięsa?
- Masło jest tym rodzajem tłuszczu, który zawierał więcej kwasów tłuszczowych nasyconych. Nie powinniśmy ich w nadmiarze spożywać. Szczególnie powinny na nie uważać osoby, które mają problemy choćby z podwyższonym poziomem cholesterolu - wyjaśnia Magdalena Czyrynda-Koleda, dietetyk. - Zaś w dobrej jakości margarynie (a nie miksie) głównym składnikiem powinien być tłuszcz z z olejów roślinnych, bogaty w tłuszcze nienasycone. To jest jej dużym plusem - my tych tłuszczy potrzebujemy i tego oleju roślinnego też.
Okazuje się, że już za jakiś czas świetną alternatywą do smarowania naszych kanapek będzie masło z tłuszczem z owadów. Badań nad takim produktem podjęli się naukowcy z Uniwersytetu w Gandawie w Belgii.
- Produkt który badali i mieszali z masłem to tłuszcz pochodzący z larwy muchówki (Hermetia illucens) - wyjaśnia rozmówczyni Weroniki Puszkar. - Tłuszcz z larw tych owadów zawiera m.in. kwas laurynowy, który jest jednym z tłuszczy nasyconych i też występuje w maśle, ale w mniejszej ilości. Kwas laurynowy ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne - dodaje.
Muchówka Hermetia illucens fot. pixabay
Czy owadzi tłuszcz jest dla nas zdrowy dziś trudno jednoznacznie ocenić, na pewno jego popularność mogłaby pomóc naszej planecie. Magdalena Czyrynda-Koleda zauważa, że mimo tego że burgery z larw nie cieszą się zbyt dużą popularnością, to masło z owadzim dodatkiem ma szanse się przyjąć. Belgijscy naukowcy w swym eksperymencie produkt tłuszczowy zastosowali do wypieku ciasteczek, ciasta i belgijskich gofrów. Większość osób stwierdziła, że mogłaby jeść taki zamiennik tłuszczy.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał: Weronika Puszkar
Data emisji: 03.03.2020
Godzina emisji: 8.37
pj