Logo Polskiego Radia
Dwójka
Michał Czyżewski 23.08.2015

Jajecznica dla stu ludzi. Przepisy z wojny 1920 r.

– Jajecznica na maśle lub na słoninie była potrawą, za którą tęskniły obie strony konfliktu – mówił historyk Tomasz Potkaj o czasach wojny polsko-bolszewickiej.
Posłuchaj
  • Kulinarny cud nad Wisłą. Rozmowa o jadłospisie wojny polsko-bolszewickiej (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Obchodząc 95. rocznicę Bitwy Warszawskiej, ówczesne wojenne menu wyczytaliśmy z książek Izaaka Babla, Józefa Mackiewicza, Władysława Broniewskiego i Floriana Czarnyszewicza. Wynika z nich, że zasadniczym żywieniowym doświadczeniem żołnierza był głód. Ratunkiem bywał chleb ze słomą, herbata z cukrem oraz narkotyki, dzięki którym na chwilę zapominano o pustym żołądku. Apetyty były apolityczne - zarówno bolszewicy, jak i Polacy najbardziej marzyli o jajecznicy.

Świadoma tego armia polska już w wydanym w listopadzie 1918 r. przez Drukarnię Narodową w Paryżu rozporządzeniu "Kuchnia garnizonowa oraz wskazówki tyczące się racjonalnego odżywiania się wojska" opublikowała przepis na "jajecznik z serem i słoniną" (czas potrzebny: 55 minut, porcja na stu ludzi).

W Dwójce podaliśmy wszystkie składniki olbrzymiej jajecznicy i sposób jej przyrządzenia.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Tomasz Potkaj (historyk i redaktor)

Data emisji: 22.08.2015

Godzina emisji: 12.00

mc/mg