Logo Polskiego Radia
Dwójka
Marta Grzymkowska 01.02.2016

Soylent i kaszka pieszona, czyli zamienniki mięsa

- Nasza tradycja kulinarna przez setki, jeżeli nie tysiące, lat, opierała się na potrawach mięsnych i wytworzyła arcydzieła, które są częścią tożsamości - mówi Paweł Brylski. Czy w przyszłości odetniemy się od tego dziedzictwa?

Coraz częściej słyszymy, że obecny system żywienia, oparty na hodowli zwierząt, jest nieekologiczny i nieekonomiczny. Sporo osób przechodzi na weganizm, a ogromną popularnością cieszą się roślinne zamienniki dań.

Paweł Brylski wyjaśnia, że wiąże się to z kategorią "comfort food" wprowadzoną w latach 60. przez psycholog dr Joyce Brothers: - Doszła ona do wniosku, że w sytuacjach stresu sięgamy po potrawy wysokokaloryczne, które kojarzą się z bezpieczeństwem dzieciństwa. Myślę, że stąd powodzenie wielu zastępników tradycyjnych potraw, które zapewniają komfort powrotu do "kokona" i pozwalają pozostać, z powodów etycznych, ekologicznych czy nawet towarzyskich, weganinem - wyjaśnia Brylski.

Ekspert opowiada także o soylencie, czyli substytucie pożywienia w formie koktajlu i podaje przepis na kaszkę pieszoną będącą odpowiednikiem staropolskich dań z kaczki. Wyjaśnia też, dlaczego - jego zdaniem - jeśli ludzkość zacznie kolonizować Marsa, nie wyśle tam wynalazców ani menedżerów tylko działkowców.

***

Tytuł audycji: "Drogą przez mąkę"

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Paweł Brylski (literaturoznawca, twórca bloga nokuchwa.pl)

Data emisji: 30.01

Godzina emisji: 12.00

mg/bch