Logo Polskiego Radia
Trójka
Sylwia Mróz 01.08.2016

Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?

- Przy krojeniu cebuli zachodzi reakcja kaskadowa, bo im bardziej płaczemy, tym nas bardziej bolą oczy - opowiada fizyk, dr Tomasz Mrożek.
Posłuchaj
  • Dlaczego płaczemy obierając cebulę? (Pytania z kosmosu/ Trójka)
Czytaj także

Prawie każdy z nas płacze obierając bądź krojąc cebulę. - Wbrew pozorom to bardzo ciekawa sprawa, bo często jest tak, że to, co przytrafia się większości z nas, jest kwestią banalną. W przypadku krojenia cebuli jest to kawał ciekawej nauki, bo w komórkach tego warzywa znajdują się związki siarki i enzymy, które w wyniku krojenia tworzą kwas - wyjaśnia dr Tomasz Mrożek.

W programie wyjaśniliśmy, co potem dzieje się z owym kwasem i co dokładnie doprowadza do łez. Jakie są domowe sposoby na to, by mniej płakać przy krojeniu cebuli? Czy drobienie na mniejsze kawałki ma znaczenie? W jaki sposób trzymanie cebuli w lodówce wpływa na wydzielane przez nią soki?

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu

Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski

Data emisji: 1.08.2016

Godzina emisji: 7.14

sm/fbi