Logo Polskiego Radia
IAR
Anna Wiśniewska 16.05.2014

Ofensywa Sawickiego w Chinach: uda się znieść embargo na polską wieprzowinę?

Szef resortu rolnictwa Marek Sawicki w stolicy Chin przekonuje tamtejsze władze do zniesienia embarga na import tego rodzaju mięsa z Polski.
Marek SawickiMarek SawickiWikipedia/Radosław Drożdżewski

Chiny stają się bowiem jednym z najważniejszych rynków eksportu naszej wieprzowiny.
Minister Marek Sawicki spotyka się w piątek z przedstawicielami chińskiego urzędu, odpowiedzialnego za inspekcje weterynaryjne oraz z wiceministrem rolnictwa Chin.

Sawicki walczy z embargiem: nic tak nie pachnie, jak pieniądze przy wieprzowinie >>>

O bezpieczeństwie żywności w Polsce i sytuacji związanej z wykryciem ognisk tzw. afrykańskiego pomoru świń mówił podczas prezentacji dla przedstawicieli chińskich urzędów główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski.

Eksport polskiego mięsa ruszy w lipcu?

Polska delegacja stara się przekonać Chińczyków do zniesienia tymczasowego zakazu importu polskiej wieprzowiny. W ubiegłym roku do Chin z Polski trafiło bowiem ponad 120 000 ton tego mięsa.

Organizacje zrzeszające zakłady produkcyjne szacują jednak, że w Chinach można sprzedać nawet 300 000 ton polskiej wieprzowiny rocznie.

Minister rolnictwa chce, aby eksport polskiego mięsa do Chin ruszył ponownie na początku lipca.

Źródło: TVN X-news

IAR, awi