Logo Polskiego Radia
IAR
Petar Petrovic 13.06.2012

6 milionów ton żywności ląduje na śmietniku

We Włoszech prawie połowa wyrzucanej żywności marnuje się w procesie produkcyjnym, resztę wyrzucają sami konsumenci.
6 milionów ton żywności ląduje na śmietnikuGlow Images

Przedstawiony w Mediolanie sondaż, przygotowany dla tamtejszej politechniki pod hasłem “Nakarmić głodnych” mówi, że w ubiegłym roku wyrzucono we Włoszech do śmieci artykuły spożywcze wartości blisko dwunastu i pół miliarda euro.

Sześć milionów ton to ponad 17 procent całego spożycia. 55 procent marnuje się u producenta, 45 procent we włoskich domach.

Statystyczna ponad dwuosobowa rodzina wyrzuca co roku około 117 kilogramów żywności, czyli 300 euro rocznie. 42 procent artykułów ląduje na śmietniku, ponieważ minęła data przydatności do spożycia, 58 procent to resztki, z którymi nie wiedziano, co zrobić. Najczęściej wyrzucane są napoje, po nich wędliny i sery, najrzadziej pieczywo i mrożonki.

Zobacz galerię DZIEŃ NA ZDJĘCIACH >>>

(pp)