Domowej roboty frytki często są mało chrupkie, posklejane, bądź zbyt tłuste. Sposobem jest to, by najpierw obgotować surowe warzywa, pokrojone w charakterystyczne słupki. Można je wrzucić na wrzątek nawet na kilka minut, trzy lub cztery, by powierzchnia naszych frytek lepiej wchłonęła przyprawy, np. tymianek lub czosnek.
- W zależności od tego, czy będziemy je smażyć na głębokim tłuszczu, czy w piekarniku. Jeśli posiekamy czosnek, to on po prostu się spali, a jeżeli chcemy usmażyć na fryturze, to definiujemy to tylko solą i pieprzem, może być też potrawa korzenna, która nadaje potrawie aromat - opowiada Jurek Sobieniak.
Frytki smażymy małymi partiami. Ekspert wyjaśnia, dlaczego przedstawia kilka bezcennych porad szefa kuchni i propozycji podania.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Jurek Sobieniak (kucharz, technolog żywności)
Data emisji: 8.02.2017
Godzina emisji: 11.19
sm/mp