Logo Polskiego Radia
Czwórka
Ula Kaczyńska 13.02.2015

Olivier Nasti: kucharz powinien być artystą

Dla kucharza gwiazdka Michelin to jak Oscar dla filmowca. - Ambicja, pracowitość i chęć rozwoju pomogą ci stać się najlepszym szefem kuchni - mówi Oliver Nasti.
Fantazja w kuchni jest niezbędna jeśli chcę się stworzyć kulinarne dzieło sztukiFantazja w kuchni jest niezbędna jeśli chcę się stworzyć kulinarne dzieło sztukiGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Kuchnia to miejsce dla artysty - rozmowa z francuskim kucharzem Oliverem Nasti (Czwórka/Dzień Kobiet)
Czytaj także

Na co dzień Oliver Nasti szefuje nagrodzonej dwoma gwiazdkami w słynnym przewodniku kulinarnym Michelin restauracji Le Chambard w Kayserbergu. W Warszawie gotował dla grona szczęśliwych wybrańców, którym zaserwował m. in. gołębia, węgorza, okonia morskiego i pieczonego ananasa. - Za każdym razem dążę do tego, żeby zaskoczyć klienta. Czy to sposobem przyprawienia, czy niepowtarzalnym smakiem - wyjaśnia Nasti. - Uważam, że wszystkie zawody manualne zawierają pewien element sztuki.

Artyzm Nastiego polega m.in. na sposobie przyrządzania potraw. Kucharz przyznaje, że jedno jako gotuje przez godzinę w temperaturze 64 stopni C. - Jeśli jedzenie jest dobrze przygotowane, to każda kuchnia smakuje wybornie - przekonuje fransuski szef kuchni.

***

Tytuł audycji: Dzień Kobiet

Prowadzą: Katarzyna Dydo, Karina Terzoni

Data emisji: 13.02.2015

Godzina emisji: 8.40

(kul/kd)