Logo Polskiego Radia
Czwórka
Jakub Szczypa 02.12.2016

W street foodzie liczy się inwencja

A w Czwórce dowodzi tego Jurek Sobieniak, kucharz, technolog żywności, a także autor książki "Street food. Głód ulicy". Jakie są najnowsze trendy ulicznego gotowania?
Posłuchaj
  • O sztuce gotowania street foodu opowiada Jurek Sobieniak (Dzień Kobiet/Czwórka)
Czytaj także

Jurek Sobieniak W gotowaniu liczy się "teatr potrawy". Gdy wychodzimy gdzieś na obiad czy kolację, fajnie jest zjeść je inaczej

- Przede wszystkim trzeba pamiętać, że street food nie jest fast foodem - przekonuje Jurek Sobieniak. - To nie tylko szansa dla szefów kuchni kochających karmić ludzi, ale także stawianie na produkty dobrej jakości - dodaje.

W swojej nowej książce Jurek Sobieniak podaje sprawdzone kulinarne patenty na street food z całego świata - burgery, hot dogi, langosze, piady czy burritos - a także pomysłowe dodatki podkręcające smak najprostszych potraw. Skusilibyście się na przykład na tajskiego burgera albo na orientalnego hot doga? Między innymi na takie nietypowe połączenia namawiamy Was w "Dniu Kobiet".

A jaki jest przepis na idealną zapiekankę oraz czemu w kuchni liczy się czar? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy.

Jurek Sobieniak Wszyscy szefowie kuchni są egocentrykami

***

Tytuł audycji: "Dzień Kobiet"

Prowadzą: Karina Terzoni i Aleksandra Jasińska

Gość: Jurek Sobieniak (kucharz i technolog żywności, organizator warsztatów, autor książki "Street food. Głód ulicy")

Data emisji: 2.12.2016

Godzina emisji: 7.26

jsz/kd