Czwórka
Ula Kaczyńska
29.06.2016
Termodynamika w słoikach, czyli skąd się bierze dżem
Maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie - to one nadają latu niepowtarzalny smak. My zaś sprawdzamy, jak prawa fizyki pomogą nam zachować go na dłużej.
Posłuchaj
-
Fizyka w kuchni - jak się robi weki? (Nawiedzeni/Czwórka)
Czytaj także
- Termodynamika związana z objętością, ogrzewaniem i ciśnieniem ciał w zamkniętej objetości, pozwala nam zamknąć owoce sezonowe w słoikach - opowiada Arkadiusz Buler, student fizyki UW i zdradza, co dzieje się z ogórkami w procesie kiszenia. W audycji sprawdzamy też, dlaczego niektóre weki tak trudno otworzyć i jaki jest sens pukania pokrywką słoika w blat stołu.
***
Tytuł audycji: "Nawiedzeni"
Prowadzący: Patryk Kuniszewicz
Przygotował: Maciej Oswald
Data emisji: 29.06.2016
Godzina emisji: 11.40
kul/pj