Logo Polskiego Radia
Czwórka
Ula Kaczyńska 29.06.2016

Termodynamika w słoikach, czyli skąd się bierze dżem

Maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie - to one nadają latu niepowtarzalny smak. My zaś sprawdzamy, jak prawa fizyki pomogą nam zachować go na dłużej.
Posłuchaj
  • Fizyka w kuchni - jak się robi weki? (Nawiedzeni/Czwórka)
Czytaj także

- Termodynamika związana z objętością, ogrzewaniem i ciśnieniem ciał w zamkniętej objetości, pozwala nam zamknąć owoce sezonowe w słoikach - opowiada Arkadiusz Buler, student fizyki UW i zdradza, co dzieje się z ogórkami w procesie kiszenia. W audycji sprawdzamy też, dlaczego niektóre weki tak trudno otworzyć i jaki jest sens pukania pokrywką słoika w blat stołu.

*** 

Tytuł audycji: "Nawiedzeni"

Prowadzący: Patryk Kuniszewicz

Przygotował: Maciej Oswald

Data emisji: 29.06.2016

Godzina emisji: 11.40

kul/pj