Logo Polskiego Radia
Czwórka
Marta Grzymkowska 15.01.2016

Chemia w kuchni. Czy olej może się zapalić?

Podczas smażenia, gdy ustawimy zbyt wysoką temperaturę, olej zaczyna dymić i wydzielać nieprzyjemny zapach. Czy w ten sposób możemy doprowadzić do pożaru?
Posłuchaj
  • Czy smażenie może grozić pożarem? (Nawiedzeni/Czwórka)
Czytaj także

- Generalnie rzeczy płoną z kilku powodów. Po pierwsze muszą mieć dostęp do tlenu, bo spalanie to wiązanie się cząstek chemicznych z tlenem. Po drugie muszą mieć odpowiednią energię, żeby mogły się samoczynnie rozpadać i wiązać z tym tlenem - wyjaśnia ekspert Łukasz Badowski.

Tyle o procesie zapłonu mówi chemia, ale są jeszcze prawa fizyki. - Rzeczy muszą być tak wymieszane, żeby tlen dotarł do cząsteczek. Jeżeli są w stanie stałym, tlen nie jest w stanie tam wniknąć, najwyżej na powierzchni może się coś dziać - wyjaśnia Badowski.

Znawca nauki wyjaśnia, czy np. podczas smażenia pączków może dojść do zapłonu. Opowiada też o tym, jak dobrać olej, by smażenie było bezpieczne.

***

Przygotowała: Justyna Majchrzak

Data emisji: 15.01.2016

Godzina emisji: 11.00

Materiał wyemitowano w audycji "Nawiedzeni".

mg/kul