Logo Polskiego Radia
Czwórka
Marta Grzymkowska 12.10.2015

Odkrywamy sekrety czekolady!

Prawdziwa czekolada musi zawierać przynajmniej 30 proc. kakao i nie powinna mieć w składzie innych tłuszczów niż masło kakaowe. Wtedy będzie miała idealny smak!
Posłuchaj
  • Piotr Krzciuk o tajemnicach wytwarzania czekolady (Się mówi/Czwórka)
Czytaj także

Znalezienie na sklepowych półkach czekolady, która jest przygotowywana według tradycyjnej receptury, bez sztucznych dodatków, wcale nie jest łatwe.

- Niegdyś Wedel miał dostęp do własnych plantacji kakao, dzisiaj firmy produkujące czekoladę coraz rzadziej w ogóle widzą kakao, często kupują miazgę lub wręcz gotową czekoladę, którą tylko posypują dodatkami - mówi Piotr Krzciuk, autor bloga "Sekrety Czekolady".

Z audycji dowiecie się, jaki sposób powstaje dobrej jakości produkt z ziaren kakaowca i dlaczego musi być hartowany. Gość Czwórki wyjaśnia też, dlaczego nie lubi określenia "gorzka czekolada".

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Piotr Krzciuk (blog "Sekrety Czekolady")

Data emisji: 12.10.2015

Godzina emisji: 15.00

mg/tj