Logo Polskiego Radia
Czwórka
Paulina Jakubowska 30.01.2013

Praliny z kaszy zamiast batonika

Słodycze robione w domu są dużo bardziej zdrowe od sklepowych słodkości. Warto poświęcić trochę czasu na gotowanie i poznać nowe smaki jak np. lody z oliwą z oliwek.
Magda GendźwiłłoMagda Gendźwiłło

Magda Gendźwiłło wraz z mężem od 3 lat prowadzi bloga kulinarnego Crust and Dust, który w jednym z blogowych rankingów został utytułowany mianem Kulinarnego Bloga Roku 2012. Gendźwiłłowie gotują codziennie. - Czasem gotuję o 7.30 rano, żeby wyszły fajne zdjęcia na bloga. Trudny jest żywot blogera kulinarnego zimą - mówi blogerka.

Mimo że muszą wstawać troszkę wcześniej to wzamian dostają pyszne zdrowe jedzenie. - Słodycze robione w domu zawsze są zdrowsze od tych kupionych w sklepie - po pierwsze mają krótszą listę składników - mówi Magda Gendźwiłło. - Dodatkowo możemy zastąpić cukier syropem z agawy, miodem, sokiem jabłkowym lub sokiem ananasowym. Można dosypać trochę cynamonu, imbiru. Te wszystkie przyprawy sprawiają, że nasze słodycze naprawdę smakują - uzupełnia.

Ostatnio Magda odkryła praliny z kaszy jaglanej - dodaje do nich wiórki kokosowe, płatki migdałowe i zmiksowane rodzynki. Są też blogerki, które robią domowe żelki z soku, ksylitolu i agaru. Niezastąpiona w zdrowej kuchni maniaka słodyczy jest też gorzka czekolada - jej podstawowy atut to to, że nie pali się podczas podgrzewania i pieczenia.
Magda Gendźwiłło przyznaje, że mimo tego, że jej zdjęcia na jej blogu przedstawiają super potrawy, to jej też czasem w kuchni coś nie wychodzi - dowiedz się więcej o perypetiach kulinarnych blogerów, zdrowym gotowaniu w domu i burakach z załączonej rozmowy w "Poranku OnLine".
(pj)