Monika Śmigielska Niektóre potrawy, które dziś stawiamy na stole, to spuścizna poprzednich pokoleń. Warto kultywować kulinarną sztafetę pokoleń.
W kredensach chowano także świąteczne łakocie - pierniki, makowce i inne słodkości. A wczasach kryzysu gospodarczego w latach 30. - substytuty wigilijnych potraw. - To były m.in. forszmak postny ze śledzia oraz zupa migdałowa, która była wówczas równie popularna, co dziś barszcz czerwona. Odpowiednikiem keksu był cwibak, robiony bez masła i proszku do pieczenia, za to z całą masą bakalii - opowiada gość Czwórki.
Nasz gość tłumaczy także jak smakowały sztufady, czym były auszpiki, w jakiej postaci serwowano perduty i dlaczego pierogi z jagodami były dziełem przypadku. Zdradza też dlaczego autorki poradników kulinarnych w przedwojennej Polsce miały status celebrytek.
Skąd wzięło się Boże Narodzenie?
W audycji sprawdzamy również to, skąd na wigilijnym stole wzięła się kutia.
***
Tytuł audycji: Klucz Kulturowy
Prowadzi: Justyna Majchrzak
Gość: Monika Śmigielska (autorka książki "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna")
Data emisji: 23.12.2017
Godzina emisji: 15.16