Sylwia Majcher rozpoczyna swoją książkę od tabeli, w której wypisała najczęstsze przyczyny wyrzucania jedzenia. Są to: za duże zakupy, brak pomysłu na to, co z tą żywnością zrobić, przegapienie terminu przydatności do spożycia, nieumiejętność przedłużania świeżości, zakupy bez planu. Jak powstrzymać się przed tym, by mając pieniądze nie kupić za dużo niepotrzebnego jedzenia? – Przed pójściem do sklepu zastanowić się nad tym, na co mamy apetyt i nie ulegać promocjom. Są już sieci handlowe, które zauważyły, że promocje 1 + 1 gratis nie są dobre dla rynku. Okazało się, że produkty kupione w takiej promocji najczęściej lądują na śmietniku i niektóre sklepy wstrzymały te hasła reklamowe – mówiła Sylwia Majcher.
Autorka książki "Gotuję, nie marnuję" zachęca do tego, by w wolny dzień przygotować sobie plan jedzenia na trzy najbliższe dni. Mięso wyjęte z rosołu można wykorzystać do krokietów lub tzw. pampuchów. Wiórki kokosowe odciśnięte z mleka kokosowego domowej roboty można użyć do ciasta lub placków. – To, że nie mamy gospodarstwa i mieszkamy w bloku, nie oznacza, że nie możemy oszczędzać śmieci i nie marnować jedzenia. Możemy bardzo dużo, tylko musimy zacząć – przekonywała na antenie Jedynki.
Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Gość: Sylwia Majcher (autorka książki "Gotuję, nie marnuję")
Data emisji: 21.03.2018
Godzina emisji: 10.21
abi/ac