Jeść lepiej i wydawać mniej. – To możliwe – zapewnia Agata Napiórska, z wydawnictwa Nasza Księgarnia. "Ekonomia gastronomia" to połączenie poradnika i książki kucharskiej. – W każdym dziale znajdują się porady. Kucharze uczą, co w kuchni jest niezbędne, czego nie należy kupować i co można przygotować samodzielnie – rekomenduje.
Autorami książki są szefowie kuchni, Allegra McEvedy i Paul Merrett, którzy w przystępny sposób pokazują, jak przygotowywać pyszne dania za niewielkie pieniądze, jak rozsądnie robić zakupy, jak i co gotować, jak przechowywać żywność i co się z tym wiąże, jak nie marnować jedzenia. - Starają się powrócić do dawnych nawyków, do tego, żeby kupować dobre produkty i właściwie nimi gospodarować. Pokazują jak optymalnie wykorzystywać zasoby naszej lodówki i nauczyć się zdrowych nawyków – tłumaczy gość Jedynki.
Posłuchaj rozmowy z gośćmi "Czterech pór roku": Małgorzatą Lelonkiewicz - Dyrektor Federacji Polskich Banków Żywności i Agatą Napiórską, wydawcą książki "Ekonomia gastronomia".
(źr. bankizywnosci.pl/mb)