Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Jakub Szczypa 02.10.2016

Na planie filmowym w kuchni... od kuchni

Praca nad filmami i serialami kulinarnymi może być sporym wyzwaniem nie tylko dla aktorów, ale dla całej ekipy produkcyjnej. Co trzeba zrobić, aby kuchenne życie pokazywane na ekranie było wiarygodne?

Podobno Catherine Zeta-Jones przed zdjęciami do "Życia od kuchni" pracowała przez jeden wieczór jako kelnerka w jednej z nowojorskich restauracji. - Zarówno aktorzy, jak i scenarzyści muszą zapoznać się ze specyfiką pracy profesjonalnych kucharzy. Trzeba tego dotknąć, pogmerać w ich doświadczeniu - mówiła w Czwórce Dorota Chamczyk, producentka "Na noże".

Na planie tego serialu konsultantami są mistrzowie sztuki kulinarnej, jednak bardzo pomocne okazuje się, gdy sami aktorzy wykazują w tym względzie zainteresowania. - Jako dziecko dużo przebywałem i pomagałem w kuchni, a potem sam musiałem się nauczyć gotować. To jest podstawowa forma twórczości - jedzenie jest dobre, prawdziwe i użyteczne - tłumaczył Piotr Głowacki, który w serialu "Na noże" wcielił się w rolę cukiernika.

A co się dzieje z jedzeniem tworzonym na planie? Czy czasem gotuje się coś nadprogramowego? Dlaczego serial kulinarny jest trudniejszy niż lekarski? No i jakimi innymi obrazami inspirowali się twórcy "Na noże"? Tego dowiecie się z nagrania audycji "Sztuka Jedzenia", w której także Łukasz Nowacki z Fundacji Transformacja opowiedział nam o właściwościach grzybów. Czy mogą one nam pomóc w walce z nowotworami?

***

Tytuł audycji: "Sztuka Jedzenia"

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Dorota Chamczyk (producentka) i Piotr Głowacki (aktor)

Data audycji: 2.10.2016

Godzina audycji: 15.17

jsz/mg