Pielgrzymują do niej krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z najbardziej odległych zakątków świata. Z René Redzepim miał zaszczyt pracować Robert Trzópek, z którym o tym niezwykłym doświadczeniu rozmawialiśmy w naszym studiu. - To jest człowiek, który nieustannie brnie do przodu. Ma bardzo mocną osobowość, bo w kuchni jest jak w wojsku. Chodzi o stałe utrzymywanie wysokiego poziomu - wyjaśniał Robert Trzópek.
Robert Trzópek W kuchni trzeba wymagać od siebie tyle, ile wymaga się od innych
W audycji odwiedziliśmy także festiwal "Films for Food", na którym o filmie "Noma: My Perfect Storm" opowiadali nam m.in. Agnieszka Kręglicka i Jakub Gutek. A do przygotowania jakiego dania zainspirowała René Redzepiego Suwalszczyzna? Tego dowiecie się z nagrania audycji.
Ponadto w "Sztuce Jedzenia" nasza reporterka Dominika Klimek przyjrzała się pracy najmłodszego szefa kuchni w Polsce - Igora Świerczyńskiego, który, jak wyznaje, do 16 roku życia nie gotował.
A prosto z kuchni przenieśliśmy się na otwartą w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie wystawę Textifood, na której przemysł tekstylny i jedzenie łączą się w jedną całość.
***
Tytuł audycji: "Sztuka Jedzenia"
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Materiał: Dominika Klimek
Gość: Robert Trzópek (szef kuchni)
Data audycji: 6.11.2016
Godzina audycji: 15.07
jsz/mz