Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Jakub Szczypa 18.08.2017

Makrobiotyka - wyjątkowa dieta i styl życia

Japończyk George Ohsawa, twórca makrobiotyki, mawiał, że "jesteś tym, co jesz". Sam termin pochodzi z języka greckiego, gdzie "makros" oznacza wielki, a "bios" - życie. Jakie są zasady diety "wielkiego życia"?
Posłuchaj
  • Na czym polega dieta makrobiotyczna? (Stacja Nauka/Czwórka)
Czytaj także

Paula Nagel Osoby na diecie makrobiotycznej odczuwają silne poczucie kontroli nad własnym organizmem przez odpowiednie żywienie

Podstawowymi produktami w diecie makrobiotycznej są ziarna zbóż, jednak jak twierdzi dietetyczka kliniczna Paula Nagel - podstawą myślenia makrobiotycznego jest to, że wszystkie rzeczy, ciało i żywność składają się z energii yin i yang. - Celem tej diety, a dla niektórych życiowej filozofii, jest oczyszczanie organizmu z toksyn i utrzymywanie go w równowadze. Jest to pewna forma wegetarianizmu, opierająca się na zasadach chińskiej medycyny - tłumaczy Czwórkowa ekspertka.

- W diecie makrobiotycznej dominuje ryż ale brązowy, a 70 procent produktów to nieprzetworzone zboża i żywność z nich uzyskana. Ważne jest też spożywanie ekologicznych, uprawianych lokalnie warzyw. Nie należy ich obierać, a trzeba dokładnie myć - wyjaśnia Paula Nagel. A jakie są żywieniowe ograniczenia w zaleceniach diety makrobiotycznej, oraz jakie są jej dobre i złe strony - więcej o tym w materiale reporterskim, przygotowanym dla "Stacji Nauka" przez Kaję Zemłę.

Sprawdź też:
jedzenie market sklep 663.jpg
Chia, algi, jagody goji - wprowadź do diety nową jakość

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 18.08.2017

Godzina emisji: 12.36

jsz/kul