Kuchnia koreańska tylko z pozoru wydaje się dziwna i obca, a tak naprawdę wiele ją łączy z kuchnią polską Inessa Kim
Bibimbap - jako najprostszy sposób na przygotowanie posiłku dla dużej grupy osób - był popularnym daniem wśród rolników. W koreańskiej tradycji to także potrawa przygotowywana w wigilię Księżycowego Nowego Roku, kiedy ludzie chcieli pozbyć się resztek przed świętami. - Bazą bibimbapu jest biały ryż oraz przyprawy, które nadają mu charakterystyczny ostry smak - w tym sos na bazie koreańskiej pasty gochujang - mówi trenerka kulinarna Inesssa Kim.
13:08 [CZWORKA]Nie na zarty 29 sierpień 2020 korea.mp3 Jak przyrządzić bibimbap? (Nie na_żarty/Czwórka)
Inessa Kim poleca placki z kimchi
Choć ryż jest bazą, to w naczyniu wcale go nie widać. - Są na nim ułożone różne sałatki, m.in. z boczniaków, z cukinii i z marchewki. Do tego wołowina bulgogi, a na to wszystko sos gochujang i sadzone jajko - wymienia rozmówczyni Mateusza Kulika. I dodaje, że ważne jest to, żeby każdy składnik tej koreańskiej potrawy był przygotowany i ułożony oddzielnie, a wymieszany z ryżem dopiero przed samym jedzeniem.
Oprócz najpopularniejszych warzyw w bibimbapie świetnie sprawdzą się także bakłażan, dynia, różne odmiany kapusty, domowe kimchi oraz dowolne liście lub zioła. Popularność zyskuje także wegańska odmiana tego dania.
Pad Thai. Jak smakuje pierwszy tajski fast food?
W zależnośći od miejsca w Korei, bibimbap smakuje inaczej. A że można go przygotować w różnych wersjach i z różnych składników, mówi się, że to danie... do "czyszczenia" lodówki.
Przepis:
- ryż japoński
- wołowina: polędwica, rostbef lub antrykot
- jajko
- ogórek, marchew, cukinia, biała rzodkiew, grzyby, szpinak, szczypiorek, kiełki, kimchi, wodorosty, tofu, liść sałaty, kurczak, owoce morza - oraz wszystko to, co podpowie nam wyobraźnia
- sos gochujang do polania
- sezam biały lub czarny do posypania
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Inessa Kim (trener kulinarny)
Data emisji: 29.08.2020
Godzina emisji: 17.15
kul